Στην παρακάτω λίστα μπορείτε να διαβάσετε απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις που μας απευθύνουν ασθενείς. Οι απαντήσεις είναι συνοπτικές και δεν συνιστούν πλήρη πληροφόρηση. Επίσης, δεν υποκαθιστούν τον κλινικό έλεγχο, που είναι απαραίτητος για ορθή διάγνωση.
Για περισσότερες πληροφορίες και πιο αναλυτική ενημέρωση μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το Οδοντιατρικό κέντρο. Μπορείτε επίσης να μας απευθύνετε ένα ερώτημα συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.
ΑΠ: Η αντίληψη αυτή είναι εσφαλμένη. Στην πραγματικότητα, το έντονο βούρτσισμα μπορεί να φθείρει την αδαμαντίνη (σμάλτο) και να τραυματίσει τα ούλα. Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών γίνεται προσεκτικά, με ήπιες κυκλικές ή οριζόντιες κινήσεις πάνω και γύρω από τα δόντια προσέχοντας να κατευθύνουμε τις τρίχες της οδοντόβουρτσας στην περιοχή της ένωσης του δοντιού με το ούλο.
ΑΠ: Τα προϊόντα λεύκανσης είναι γενικά αβλαβή, αρκεί να είναι εγκεκριμένα και να χρησιμοποιούνται με την καθοδήγηση Οδοντιάτρου. Η λεύκανση επηρεάζει μόνο το χρώμα των δοντιών. Η παρατεταμένη ωστόσο χρήση ισχυρών λευκαντικών παραγόντων μπορεί να προκαλέσει παροδική ευαισθησία των δοντιών και ερεθισμό των ούλων.
ΑΠ: Η οδοντόβουρτσα δε μπορεί να καθαρίσει τις περιοχές ανάμεσα στις επιφάνειες των δοντιών, όπου μπορούν να προσκολληθούν υπολείμματα τροφών και βακτήρια. Η μόνη λύση για τον αποτελεσματικό καθαρισμό αυτών των περιοχών είναι η χρήση οδοντικού νήματος. Ζητήστε μας να σας δείξουμε πώς να το χρησιμοποιείτε και επιδιώξτε να το εντάξετε στο πρόγραμμα στοματικής υγιεινής σας, τουλάχιστον μία φορά ημερησίως.
ΑΠ: Ο τακτικός έλεγχος είναι αναγκαίος. Οι περισσότερες παθήσεις των δοντιών και ούλων, στο αρχικό τους στάδιο δεν προκαλούν έντονα συμπτώματα. Κατά την εξέταση ανιχνεύονται εγκαίρως τα προβλήματα , πριν εξελιχθούν και προκαλέσουν σοβαρότερα συμπτώματα και μεγαλύτερες βλάβες.
ΑΠ: Οποιαδήποτε βλάβη των νεογιλών δοντιών μπορεί να επηρεάσει τα μόνιμα, να προκαλέσει σοβαρές ενοχλήσεις στο παιδί, αδυναμία μάσησης και φλεγμονή. Η φροντίδα τους, με καθαρισμό τα πρώτα χρόνια από τους γονείς και στη συνέχεια από το παιδί με την επίβλεψή τους, καθώς ο προληπτικός έλεγχος από Οδοντίατρο, θωρακίζει την υγεία τους.
ΑΠ: Τα ούλα που αιμορραγούν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος υποδηλώνουν την παρουσία φλεγμονής (ουλίτιδας). Βουρτσιζοντας καλά τα δόντια, με έμφαση στις περιοχές όπου τα ούλα ματώνουν, αφαιρούμε το μεγαλύτερο μέρος από τη συσσωρευμένη μικροβιακή πλάκα. Αν, ωστόσο η αιμορραγία συνεχίζεται για πάνω από 2-3 ημέρες τότε πρέπει να γίνεται Οδοντιατρικός έλεγχος και η αποτρύγωση των δοντιών (επαγγελματικός καθαρισμός) εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ένα λόγο παραπάνω να σπεύσουν στον Οδοντίατρο έχουν οι διαβητικοί, λόγω της ευπάθειας των αγγείων τους και οι καρδιοπαθείς, επειδή οι συχνές αιμορραγίες και οι περιοδοντοπάθεια αυξάνει τον κίνδυνο να εισέλθουν μικρόβια στην κυκλοφορία του αίματος.
ΑΠ: Δεν προκαλεί μόνο η ζάχαρη τερηδόνα. Όλοι οι υδατάνθρακες, που περιέχονται κρυφά ή φανερά σε τρόφιμα και ποτά, όπως σε χυμούς, αναψυκτικά, δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα κ.α., έχουν τερηδονογόνο δράση.
ΑΠ: Η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πόνου εάν ληφθεί με κατάποση. Η τοποθέτηση της σε διαλυμένη μορφή στα ούλα, αντενδείκνυται γιατί λόγω της όξινης σύστασης μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στους ιστούς και να επιδεινώνοντας το πρόβλημα .
ΑΠ: Αν και ορισμένες εργασίες, όπως η λήψη ακτινογραφιών ή οι χειρουργικές επεμβάσεις, η λήψη φαρμάκων αποφεύγονται, για προληπτικούς λόγους, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι απαραίτητες οδοντιατρικές θεραπείες μπορούν να εκτελεστούν κανονικά. Οι έγκυες έχουν ένα λόγο παραπάνω να επισκέπτονται τον Οδοντίατρο για καθαρισμό των δοντιών, λόγω της ευπάθειας των ούλων αυτή την περίοδο.
ΑΠ: τα συμπτώματα που περιγράφετε αποτελούν συχνό εύρημα σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας της κροταφογναθικής άρθρωσης (είναι η άρθρωση που συνδέει την κάτω γνάθο με το κρανίο). Οι κυριότερες αιτίες είναι το άγχος, προβλήματα στη σύγκλειση των δοντιών, αρθρίτιδες κ.α.). Σε ανάλογες περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει η χρήση ενός νάρθηκα βρυγμού. Πρόκειται για ένα ειδικό μασελάκι το οποίο κατασκευάζεται μετά από τη λήψη αποτυπωμάτων των δοντιών σας.
ΑΠ: Σε γενικές γραμμές, ένας ασθενής με καλή στοματική υγεία χρειάζεται να επισκέπτεται τον Οδοντίατρο μία φορά το χρόνο, για προληπτικό έλεγχο και επαγγελματικό καθαρισμό. Σε περιπτώσεις όπου σχηματίζεται εύκολα τρυγία (πέτρα) στις επιφάνειες των δοντιών, συνιστάται η επίσκεψη κάθε έξι μήνες. Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως η τοποθέτηση εμφυτεύματος, προσθετική αποκατάσταση ή ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη η επίσκεψή σας για επανέλεγχο μετά από τρεις μήνες.
ΑΠ: Σε γενικές γραμμές, αρκετές από τις εργασίες που πραγματοποιούμε στη στοματική σας κοιλότητα είναι ανώδυνες και δε χρειάζονται τοπική αναισθησία. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, η αναισθητοποίηση της περιοχής που θα εργαστούμε εξασφαλίζει το ανώδυνο της διαδικασίας.
ΑΠ: Δεν είστε ο μόνος. Αρκετοί άνθρωποι ανησυχούν για την επίσκεψη και υποφέρουν από οδοντιατρικό φόβο. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να αναφέρετε το φόβο σας και να θέσετε όσα ερωτήματα σας προβληματίζουν, για να προσαρμόσουμε τις ενέργειες μας στις συγκεκριμένες σας ανάγκες και να σας καθησυχάσουμε δίνοντας τις απαραίτητες απαντήσεις.
Η πολύχρονη εμπειρία μας με αγχώδεις ασθενείς, επιτρέπει να κατανοούμε απόλυτα αυτή την ανησυχία και να την αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά. Η ηλεκτρονική αναισθησία που χορηγούμε συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του πόνου της ένεσης. Το περιβάλλον φροντίσαμε να είναι ευχάριστο, απαλλαγμένο από μυρωδιές, με χαλαρωτική μουσική σε όλους τους χώρους.
Υποσχόμαστε ότι θα μεριμνήσουμε η επίσκεψη σας να γίνει με άνεση χρόνου, χαλαρότητα και ψυχική ηρεμία, ώστε τελικά να αποτελέσει μια νέα, θετική εμπειρία.
ΑΠ: Εάν η οδοντοστοιχία που φοράτε είναι κατασκευασμένη πριν από πολλά χρόνια, ενδέχεται τα ούλα σας να έχουν υποχωρήσει και η συγκράτηση της να μην είναι αρκετή για να παραμείνει σταθερή, ειδικά κατά τις κινήσεις μάσησης και ομιλία. Μία άλλη περίπτωση είναι να έχετε μερική οδοντοστοιχία η οποία στηρίζεται σε ένα ή περισσότερα δόντια που εμφανίζουν κινητικότητα. Η κλινική εξέταση θα μας επιτρέψει να εντοπίσουμε το αίτιο και να διορθώσουμε το πρόβλημα.
ΑΠ: Μπορεί να πάσχετε από υπερευαισθησία δοντιών, που συνήθως συμβαίνει όταν μέρος της ρίζας ενός δοντιού είναι εκτεθειμένο λόγω υποχώρησης των ούλων ή το σμάλτο σας έχει φθαρεί από λανθασμένη χρήση της οδοντόβουρτσας. Μπορεί επίσης ένα ή περισσότερα δόντια να έχουν προσβληθεί από τερηδόνα ή κάποια αποκατάσταση να έχει σπάσει.
ΑΠ: Είναι μία χειρουργική επέμβαση με την οποία αποκαλύπτουμε και αφαιρούμε το άκρο της μολυσμένης ρίζας ενός δοντιού, μαζί με τους πέριξ φλεγμονώδεις ιστούς και καθίσταται συνήθως αναγκαία όταν έχει ήδη αποτύχει η ενδοδοντική θεραπεία ή δεν επαρκεί για να θεραπεύσει μία πάθηση (για παράδειγμα, την ύπαρξη μιας μεγάλης κύστης γύρω από το ακρορρίζιο).Εάν η επανάληψη της θεραπείας δεν είναι εφικτή ή στερείται νοήματος, ο οδοντίατρος μπορεί να προχωρήσει σε ακρορριζεκτομή για να διορθώσει το πρόβλημα, σώζοντας έτσι το δόντι που σε διαφορετική περίπτωση ήταν καταδικασμένο σε εξαγωγή.
ΑΠ: Το Οδοντιατρικό αμάλγαμα (μεταλλικά σφραγίσματα) είναι ένα κράμα του υδραργύρου με άλλα μέταλλα και χρησιμοποιείται για εμφράξεις εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί έντονος προβληματισμός για την ασφάλεια του υλικού και πιο συγκεκριμένα, για την τοξικότητα του υδραργύρου που περιέχεται σε αυτό. Στα πλαίσια της πρόληψης, προτείνουμε την αντικατάσταση των παλαιών μεταλλικών εμφράξεων, ώστε να απομακρυνθεί ο υδράργυρος και να ενισχυθεί η αισθητική του χαμόγελου με τη χρήση υλικών λευκού χρώματος (σύνθετες ρητίνες).
ΑΠ: Οι φρονιμίτες είναι τα τελευταία σε σειρά δόντια και ανατέλλουν προς το τέλος της εφηβείας ή και αργότερα. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος, ένας ή περισσότεροι από αυτούς μπορεί να ανατείλουν μερικώς (ημιέγκλειστοι).
Όταν ένας φρονιμίτης παραμένει ημιέγκλειστος αποτελεί, κατά κανόνα, αιτία εμφάνισης πολλών προβλημάτων. Ένα από τα συνηθέστερα είναι ότι παραμένουν υπολείμματα τροφών ανάμεσα στα ούλα και στο δόντι λόγω της δυσκολίας καθαρισμού της περιοχής.
Επιπλέον, στη θέση αυτή συσσωρεύονται μικρόβια τα οποία τελικά προκαλούν φλεγμονή, την περιστεφανίτιδα. Η περιστεφανίτιδα προκαλεί αυτόματο πόνο ή πόνο κατά τη μάσηση, κακοσμία, πιθανόν οίδημα (πρήξιμο) γύρω από το υπεύθυνο δόντι και άλλα ενοχλήματα.
Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος, για την ορθή διάγνωση και θεραπεία της φλεγμονής.
ΑΠ: Είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα θεωρείται η πιο συχνή αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες. Ένα από τα συχνότερα συμπτώματα αυτής της ασθένειας είναι η κινητικότητα των δοντιών. Μπορεί επίσης να συνυπάρχει αιμορραγία των ούλων, κακοσμία, οίδημα (πρήξιμο) κ.α. Με την έγκαιρη προσέλευση στο Οδοντιατρείο και την κατάλληλη θεραπεία μπορούμε να αναχαιτίσουμε την επέκταση της φλεγμονής.
ΑΠ: Η περίοδος ανατολής των μονίμων δοντιών θεωρείται κρίσιμη καθώς πρέπει να προστατευθούν από την τερηδόνα. Οι μασητικές επιφάνειες των μόνιμων πίσω δοντιών έχουν συχνά βαθιές και στενές αύλακες που ευνοούν την κατακράτηση υπολειμμάτων τροφών και κάνουν αυτά τα δόντια ευαίσθητα στη φθορά.Οι προληπτικές εμφράξεις ή Sealants αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του προληπτικού προγράμματος που εφαρμόζεται στο οδοντιατρικό μας κέντρο. Είναι μία μέθοδος που καταπολέμησης της τερηδόνας. Με τα sealants καλύπτουμε την μασητική επιφάνεια ενός ή περισσοτέρων δοντιών με ειδική λεπτόρρευστη ουσία (σύνθετη ρητίνη) για να τα προστατεύσουμε.
Η έμφραξη μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι τελείως ανώδυνη, δεν απαιτεί αναισθησία ούτε τρόχισμα του δοντιού. Οι εμφράξεις έχουν χρόνο ζωής κατά μέσο όρο πέντε χρόνια και χρειάζεται να αξιολογούνται μία φορά το χρόνο για να διαπιστώνεται η καλή κατάστασή τους.
ΑΠ: Τα στοματικά διαλύματα δρουν επικουρικά και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν το βούρτσισμα των δοντιών, που είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος στοματικής υγιεινής. Ο βοηθητικός ρόλος τους μπορεί να κριθεί αναγκαίος σε ειδικές περιπτώσεις φλεγμονών, οπότε και συνιστούμε τη χρήση τους για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
ΑΠ: Η ουλίτιδα είναι το πρώτο στάδιο φλεγμονής του περιοδοντίου, δηλαδή του συνόλου των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν το δόντι. Στη φάση 1 η κατάσταση είναι πλήρως αναστρέψιμη και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως αιμορραγία κατά το βούρτσισμα, διόγκωση, και ερυθρό χρώμα των ούλων. Όταν περιορίζεται γύρω από ένα δόντι ή μια μικρή ομάδα δοντιών λέγεται εντοπισμένη ενώ όταν επεκταθεί στο σύνολο της οδοντοστοιχίας λέγεται γενικευμένη.
ΑΠ: Τα οδοντικά εμφυτεύματα (πολλοί τα ονομάζουν “φυτευτά δόντια”) είναι μεταλλικοί κοχλίες κατασκευασμένοι από τιτάνιο, οι οποίοι τοποθετούνται χειρουργικά στο οστό της γνάθου στη θέση δοντιών που χάθηκαν.
Ένα εμφύτευμα αντικαθιστά τη ρίζα ενός δοντιού και πάνω του τοποθετείται μία στεφάνη, που αντικαθιστά τη μύλη.
Τα εμφυτεύματα μπορούν να προσφέρουν στους ασθενείς που έχουν χάσει δόντια “μία δεύτερη ευκαιρία”, έναν τρόπο να επανορθώσουν την απώλεια των δοντιών με ακίνητες προσθετικές αποκαταστάσεις.
Για να τοποθετήσουμε ένα εμφύτευμα πρέπει να προηγηθεί η λήψη πλήρους ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού, και να διενεργηθεί σχολαστικός κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος. Το είδος του εμφυτεύματος που επιλέγεται για κάθε ασθενή εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων όπως οι λειτουργικές (μάσηση) και οι αισθητικές (εμφάνιση) ιδιαιτερότητες, το διαθέσιμο οστό ή γενικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα (κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης κ.α).
Γενικά, κάθε άνθρωπος με οργανισμό αρκετά υγιή ώστε να μπορεί να υποβληθεί σε εξαγωγή δοντιού είναι πιθανόν ικανός να δεχτεί ένα εμφύτευμα.
ΑΠ: Είναι περισσότερο ζήτημα προσωπικής προτίμησης παρά αποδεδειγμένης υπεροχής της μίας ή της άλλης. Το σημαντικό είναι να βουρτσίζετε καθημερινά τα δόντια σας και η επιλογή συμβατικής ή ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας έχει δευτερεύουσα σημασία. Εάν αντιμετωπίζετε κινητικά προβλήματα ή θεωρείτε τη χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας πιο διασκεδαστική, μπορείτε να την προτιμήσετε, το σίγουρο πάντως είναι ότι αποτελεσματικός καθαρισμός των οδοντικών επιφανειών μπορεί κάλλιστα να επιτευχθεί και με χρήση συμβατικής οδοντόβουρτσας.
ΑΠ: Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες δεν λευκαίνουν τα δόντια, απλώς βοηθούν στην απομάκρυνση των επιφανειακών χρωστικών που έχουν επικαθήσει στις οδοντικές επιφάνειες. Η χρήση τους ωστόσο πρέπει να γίνεται με μέτρο καθώς πολλές από αυτές περιέχουν αποτριπτικά συστατικά τα οποία ενδέχεται, με συστηματική χρήση, να προκαλέσουν φθορά στην αδαμαντίνη (σμάλτο).
ΑΠ: Εξαρτάται από το πρόβλημα και το δόντι που πάσχει. Σε πρόσθια δόντια συνήθως διαρκεί λιγότερο (1-2 επισκέψεις ) ενώ σε δόντια με περισσότερες ρίζες η θεραπεία συνήθως μπορεί να ολοκληρωθεί σε 2-5 επισκέψεις.
ΑΠ: Στο οδοντιατρικό μας κέντρο παρέχουμε υπηρεσίες με προκαθορισμένες συναντήσεις (ραντεβού). Για να σας διευκολύνουμε, παρέχουμε online σύστημα κρατήσεων. Εάν αντιμετωπίζετε ένα επείγον οδοντιατρικό πρόβλημα παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά καλώντας τον αριθμό 6974 646001. Προσπαθούμε να εξυπηρετούμε επείγοντα Οδοντιατρικά περιστατικά το ταχύτερο δυνατό.
ΑΠ: Ιδανικά πρέπει να γίνεται 6 περίπου μήνες μετά την ανατολή των νεογιλών δοντιών, δηλαδή μεταξύ 3-4 ετών. Τα οδοντιατρικά προβλήματα μπορεί να ξεκινήσουν πολύ νωρίς. Προτείνουμε μέτρα πρόληψης κατά της τερηδόνας και προσφέρουμε συμβουλές για τη διατροφή του παιδιού και την αντιμετώπιση δυνητικά βλαπτικών έξεων (όπως ή χρήση πιπίλας). Επίσης μπορούμε να ανιχνεύσουμε πιθανά ορθοδοντικά προβλήματα εν τη γενέσει τους.
ΑΠ: Τα λευκά υλικά (σύνθετες ρητίνες) που χρησιμοποιούμε για την έμφραξη, έχουν ιστορία αρκετών δεκαετιών. Τα πρώτα χρόνια , η σύστασή τους δεν επέτρεπε την τοποθέτηση σε μεγάλες κοιλότητες πίσω δοντιών. Προοδευτικά, οι ιδιότητες τους βελτιώθηκαν και η αντοχή τους ενισχύθηκες σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούμε σήμερα χωρίς κανένα ενδοιασμό να τα χρησιμοποιούμε ευρέως σε κάθε κοιλότητα . Πέρα από την αισθητική τους υπεροχή, πλεονεκτούν και στο γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητο να τροχιστεί υγιής οδοντική ουσία προκειμένου να εξασφαλίσουμε την αναγκαία συγκράτηση, όπως συχνά συμβαίνει σε περιπτώσεις μεταλλικών εμφράξεων.
ΑΠ: Εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος, τις προσδοκίες και την οικονομική σας δυνατότητα. Οι όψεις ρητίνης είναι μια γρήγορη και σχετικά προσιτή οικονομικά διαδικασία, που μπορεί να βελτιώσει θεαματικά την εμφάνιση ενός ή περισσοτέρων δοντιών. Οι όψεις πορσελάνης έχουν ανώτερα αισθητική, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αλλά κοστίζουν περισσότερο και δεν επιδιορθώνονται τόσο εύκολα, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα.
Η εξωτερική ή εσωτερική αλλαγή του χρώματος ενός δοντιού ονομάζεται δυσχρωμία.
Οι συχνότεροι λόγοι που προκαλούν δυσχρωμία είναι οι εξής:
Α) Κατανάλωση τροφών και υγρών όπως καφές, τσάι, κρασί, μούρα, αναψυκτικά.
Β) Το κάπνισμα
Γ) Λήψη ορισμένων φαρμάκων
Δ) Αμέλεια της στοματικής υγιεινής
Ε) Κληρονομική προδιάθεση.
ΣΤ) Ορισμένες ασθένειες, διατροφικές διαταραχές καθώς και η χημειοθεραπεία.
Η αδαμαντίνη (σμάλτο) είναι το εξωτερικό στρώμα που επενδύει κάθε δόντι και αποτελεί την πιο σκληρή ουσία του ανθρώπινου σώματος. Παρόλα αυτά, συχνά φθείρεται υπό την επίδραση εξωτερικών δυνάμεων. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται αποτριβή. Η συχνότερη αιτία της αποτριβής των δοντιών είναι η συστηματική και χρόνια εφαρμογή πίεσης από τη χρήση μέτριας ή σκληρής οδοντόβουρτσας. Επίσης, χρόνιες συνήθειες όπως το δάγκωμα νυχιών, μολυβιών κ.α μπορούν σταδιακά να επιφέρουν σταδιακή απώλεια αυτής της πολύτιμης οδοντικής ουσίας. Εάν αυτό συμβεί, τότε γίνεται αποκάλυψη της οδοντίνης, που έχει κίτρινο χρώμα, σε αντίθεση με την αδαμαντίνη που είναι λευκή.
Η αποτριβή ενδέχεται να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα όπως υπερευαισθησία των δοντιών, αισθητικές ατέλειες, σπάσιμο μιας οδοντιατρικής αποκατάστασης, τερηδόνα και σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια του δοντιού. Εάν η αδαμαντίνη χαθεί, δεν υπάρχει τρόπος να αναγεννηθεί, για το λόγο αυτό η πρόληψη παίζει σημαντικό ρόλο. Η χρήση μαλακής ή ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας ενδείκνυται, εάν δε μπορούμε να μετριάσουμε την πίεση που ασκούμε στις οδοντικές επιφάνειες κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Επίσης, η διακοπή βλαβερών συνηθειών όπως το δάγκωμα αντικειμένων, μπορεί να αποτρέψει την αποτριβή κυρίως των προσθίων δοντιών. Εάν η αποτριβή έχει προχωρήσει και ανάλογα με τη βαρύτητα, μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη χαμένη οδοντική ουσία, με μία σειρά από μεθόδους όπως επικάλυψη με σύνθετη ρητίνη ή όψεις πορσελάνης. Σε πολύ προχωρημένο στάδιο ενδέχεται να χρειαστεί ολική κάλυψη του δοντιού με στεφάνη (θήκη).
Η υγεία των δοντιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διατροφικές σας συνήθειες. Η υιοθέτηση κάποιων απλών διατροφικών οδηγιών μπορεί να σας βοηθήσει να την εξασφαλίσετε.
Τα σάκχαρα που περιέχονται σε ορισμένα φαγητά και ποτά καταστρέφουν τα δόντια και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Τροφές που λόγω της σύστασής τους έχουν την τάση να προσκολλώνται στα δόντια (όπως σταφίδες, λουκούμια, μαστιχωτά , μαλακές καραμέλες κ.α.) βλάπτουν περισσότερο.
Πολλοί χυμοί φρούτων περιέχουν ζάχαρη και υψηλά επίπεδα κιτρικού οξέος, που προκαλεί διάβρωση των δοντιών. Το ίδιο ισχύει για τα ανθρακούχα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά.
Η κατανάλωση γλυκών είναι προτιμότερο να γίνεται αμέσως μετά τη λήψη των γευμάτων παρά στο ενδιάμεσο.
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που περιέχονται σε πολλές τροφές μπορούν να μετατραπούν σε ζάχαρη και να βλάψουν εξίσου τα δόντια οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη δε βλάπτουν. Αντιθέτως, με την ενεργοποίηση των σιαλογόνων αδένων για παραγωγή σάλιου, συντελούν στον καθαρισμό από τα οξέα των βακτηρίων. Το ίδιο ισχύει και για τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ασβέστιο, που είναι απαραίτητο για την υγεία τόσο των δοντιών όσο και του σκελετού του σώματος.
Αν η διατροφή δεν είναι ισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά, μειώνεται η αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις και φλεγμονές όπως η περιοδοντίτιδα μπορεί να εξελιχθούν ταχύτερα.
Χημικές δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσουν χαρακτηριστική κακοσμία του στόματος.
Η υπερβολική κατανάλωση καφέ κιτρινίζει την αδαμαντίνη.
Τα τραύματα των δοντιών είναι συχνό φαινόμενο στις μικρές ηλικίες. Τα παιδιά είναι πιο απρόσεκτα από τους ενήλικες, δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο στις αθλοπαιδιές και τα δόντια τους είναι ευκολότερο να τραυματιστούν. Τα χείλη και τα ούλα τραυματίζονται εξίσου εύκολα.
Αν συμβεί τραυματισμός στη στοματική κοιλότητα θα πρέπει να επισκεφθείτε Οδοντίατρο το συντομότερο. Η ταχεία προσέλευση (εντός το πολύ μιας ώρας από τη στιγμή του τραυματισμού) μπορεί να εξασφαλίσει τη διατήρηση του δοντιού στο φραγμό.
Με τον όρο οδοντική υπερευαισθησία εννοούμε την εμφάνιση αιφνίδιου και διαξιφιστικού πόνου κατά την επαφή του δοντιού με ψυχρά, θερμά, ξινά ή γλυκά ερεθίσματα. Αυτό συμβαίνει όταν αποκαλύπτεται το ενδιάμεσο στρώμα ( η οδοντίνη) λόγω υποχώρησης των ούλων , αποκάλυψης των ριζών, φθορά της αδαμαντίνης από λανθασμένη τεχνική βουρτσίσματος , κακότεχνες ή φθαρμένες επανορθωτικές εργασίες, κάταγμα του δοντιού, συστηματική κατανάλωση πολύ όξινων τροφών κ.α.
Η κακοσμία αποτελεί συχνό πρόβλημα όλων των ηλικιών και στο 80-90% των περιπτώσεων ξεκινά από τη στοματική κοιλότητα, σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι προέρχεται από το στομάχι.
Η κακοσμία μπορεί πραγματικά να προκαλέσει προβλήματα στην προσωπική και επαγγελματική ζωή κάθε ατόμου κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Αρκετά συχνά δε γίνεται αντιληπτή από τον ίδιο τον ασθενή αλλά από άτομα του στενού του περιβάλλοντος. Αυτό συμβαίνει λόγω ενός φαινομένου που ονομάζεται προσαρμογή και έχει ως αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνονται οι ίδιοι τη δυσάρεστη μυρωδιά όταν αναπνέουν.
Τα συχνότερα αίτια της κακοσμίας του στόματος είναι : η ανεπαρκής στοματική υγιεινή, το κάπνισμα, η κακή διατροφή (π.χ. χημικές δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες), ασθένειες των δοντιών και ούλων όπως τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, περιστεφανίτιδα και αποστήματα.
Η υποχώρηση των ούλων ονομάζεται υφίζηση. Φυσιολογικά, ο ιστός των ούλων καλύπτει τις ρίζες των δοντιών, όταν όμως τα ούλα υποχωρούν οι ρίζες μένουν εκτεθειμένες , κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Σε αρχικό στάδιο, η υφίζηση συχνά παραμένει απαρατήρητη, ειδικά όταν δε συνοδεύεται από συμπτώματα. Ένα από τα συχνότερα αίτια είναι η πάροδος της ηλικίας. Η κύρια ανησυχία σε περιπτώσεις υφίζησης είναι ο κίνδυνος τερηδόνας, επιμόλυνσης ή ακόμα και απώλειας του δοντιού. Στην πρόσθια περιοχή του στόματος, που είναι συχνά ορατή κατά το χαμόγελο, μπορεί να προκληθούν και αισθητικά προβλήματα διότι το δόντι δείχνει αφύσικα μεγαλύτερο από το κανονικό.
Όταν χάνεται ένα δόντι, το κενό που δημιουργείται προκαλεί διάφορα προβλήματα και θα πρέπει σύντομα να αποκαθίσταται. Σήμερα η οδοντιατρική επιστήμη έχει εξελιχθεί και χάνονται λιγότερα δόντια . Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εξαγωγή ενός δοντιού κρίνεται επιβεβλημένη και αναπόφευκτη.Τα δόντια μας έχουν την τάση να μετακινούνται προς τα κενά που βρίσκονται δίπλα τους.
Η λεύκανση έχει γίνει πλέον της μόδας και αποτελεί μια τεχνική ενίσχυσης του χαμόγελου που γίνεται εύκολα γρήγορα και ανώδυνα.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αισθητικής Οδοντιατρικής πρόκειται για τη συχνότερη αισθητική παρέμβαση στα δόντια. Τα περισσότερα προϊόντα λεύκανσης είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ωστόσο εάν το παρακάνετε τα αποτελέσματα θα είναι δυσάρεστα.
Πολύ συχνά, παρατηρώντας για παράδειγμα τα δόντια των αστέρων του κινηματογράφου, όσων εργάζονται σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, τραγουδιστών , ακόμη και ανθρώπων που δεν είναι γνωστοί στο πλατύ κοινό αναρωτιόμαστε: μήπως το έχουν παρακάνει;
Πρόκειται για μία από τις εναλλακτικές μεθόδους λεύκανσης των δυσχρωμκών δοντιών, που εφαρμόζεται από τον ίδιο τον ασθενή , με την καθοδήγηση του Οδοντιάτρου. Είναι μία γενικά ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία, όταν εφαρμόζεται σωστά. Οι συχνότερες παρενέργειες είναι παροδική ευαισθησία των δοντιών και ερεθισμός των ούλων.
Στο πρώτο στάδιο γίνεται κλινική αξιολόγηση , συζητάμε για τις ανάγκες και επιθυμίες σας , φωτογραφίζουμε την οδοντοστοιχία και καταγράφουμε το αρχικό χρώμα των δοντιών. Ακολούθως λαμβάνουμε αποτυπώματα και κατασκευάζουμε ένα νάρθηκα από σιλικόνη. Στο επόμενο ραντεβού εξηγούμε επακριβώς τον τρόπο χρήσης και υποδεικνύουμε το σημείο του νάρθηκα στο οποίο τοποθετείτε την ειδική λευκαντική γέλη που σας παρέχουμε.
Αν έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί χαλαρώνουν τα δόντια και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή τη κατάσταση, η απάντηση είναι ότι τα αίτια και η αντιμετώπιση ποικίλλουν.
Η συχνότερη ωστόσο αιτία που μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση των δοντιών είναι η περιοδοντίτιδα. Αυτή η σοβαρή μολυσματική ασθένεια των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν το δόντι , οδηγεί σε σταδιακά αυξανόμενη κινητικότητα , με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αντέξουν στις μασητικές πιέσεις. Μπορεί επίσης να συνυπάρχει υποχώρηση των ούλων, αφήνοντας τη ρίζα του δοντιού εκτεθειμένη και ευάλωτη σε τερηδόνα και μόλυνση. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, το δόντι χαλαρώνει υπερβολικά και στο τελικό στάδιο είναι έτοιμο να πέσει.
Οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από το στάδιο και τη βαρύτητα της νόσου. Μπορεί να περιλαμβάνουν συντηρητικές ή χειρουργικές τεχνικές και ως απώτερο στόχο έχουν τη διατήρηση των δοντιών στο μέγιστο εφικτό χρονικό διάστημα, με παράλληλη βελτίωση της υγείας των ούλων. Μεταξύ των παραπάνω συγκαταλέγονται η απόξεση των ριζών, η χορήγηση αντιβιοτικών, η χρήση μαλακών ή σκληρών μοσχευμάτων κ.α.
Σε ότι αφορά την κινητικότητα, ο βασικός στόχος είναι να σταθεροποιηθούν τα δόντια. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σύνδεσή διαδοχικών σε σειρά δοντιών χρησιμοποιώντας υλικά όπως ειδικό σύρμα ή ταινίες ναρθηκοποίησης. Σε επόμενη φάση, και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, η στήριξη μπορεί να ενισχυθεί με την τοποθέτηση στεφανών, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο τη διατήρηση των φυσικών δοντιών στη στοματική κοιλότητα.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφοροι τύποι οδοντόβουρτσας. Διατίθενται ηλεκτρικές και χειροκίνητες, με φυσικές ή συνθετικές τρίχες ποικίλης σκληρότητας και διαφορετικά υλικά κατασκευής. Έχουν όλες τον ίδιο στόχο, να μας βοηθήσουν στην αποτελεσματική αφαίρεση της οδοντικής πλάκας και των υπολειμμάτων τροφών που συσσωρεύονται επάνω και ανάμεσα στις οδοντικές επιφάνειες. Είναι όμως όλες κατάλληλες για όλες τις περιπτώσεις;
Ορισμένες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ασθενείς με φλεγμονή των ούλων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, συγκριτικά με όσους έχουν υγιή ούλα. Ο ακριβής μηχανισμός που αυτό συμβαίνει δεν έχει εντοπιστεί. Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της συνολικής στοματικής υγείας είναι να αποκτήσετε υγιή ούλα. Για να πετύχετε αυτό το στόχο χρειάζεται να εφαρμόζετε συστηματικά ορισμένους κανόνες…
Ασθενείς που έχουν χάσει μεγάλο αριθμό δοντιών ή ακόμη και όλα τους τα δόντια, βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα να επιλέξουν τεχνητή οδοντοστοιχία ή εμφυτεύματα, για την προσθετική αποκατάσταση της απώλειας. Για να λάβουν τη σωστή απόφαση θα πρέπει να ενημερωθούν αναλυτικά για τη διαδικασία, το κόστος και τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα των δύο εναλλακτικών λύσεων.
Μία ερώτηση που συχνά μου κάνουν ασθενείς είναι αν οι ακτινογραφίες είναι αναγκαίες και πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι για την υγεία τους.
Στην οδοντιατρική εξέταση ορισμένες φορές χρειάζεται να ελέγξουμε περιοχές που δεν είναι ορατές με το γυμνό μάτι, για να εντοπίσουμε πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με τη στοματική σας υγεία. Για τη σωστή λοιπόν διάγνωση , είναι συχνά απαραίτητο να λάβουμε ακτινογραφίες που μας βοηθούν να αξιολογήσουμε ανατομικές δομές όπως τα οστά των γνάθων , τα ιγμόρεια και οι ρίζες των δοντιών.