ΥΓΙΗ ΟΥΛΑ

ΥΓΙΗ ΟΥΛΑ

Ορισμένες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ασθενείς με φλεγμονή των ούλων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, συγκριτικά με όσους έχουν υγιή ούλα. Ο ακριβής μηχανισμός που αυτό συμβαίνει δεν έχει εντοπιστεί. Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της συνολικής στοματικής υγείας είναι να αποκτήσετε υγιή ούλα. Για να πετύχετε αυτό το στόχο χρειάζεται να εφαρμόζετε συστηματικά ορισμένους κανόνες :
Α) Χρήση οδοντικού νήματος. Είναι απαραίτητη καθώς μας βοηθά να απομακρύνουμε τα υπολείμματα των τροφών αλλά και την πλάκα που σχηματίζεται ανάμεσα στις οδοντικές επιφάνειες. Η χρήση μόνο οδοντόβουρτσας δεν αρκεί , επειδή οι τρίχες της δε μπορούν να διεισδύσουν σε αυτές τις δυσπρόσιτες περιοχές.
Β) Βούρτσισμα . Ιδανικά, πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια μετά από κάθε γεύμα, ώστε να απομακρύνονται όλα τα σωματίδια της τροφής και της πλάκας . Η συσσώρευση τους σταδιακά προκαλεί την εμφάνιση ουλίτιδας αλλά και τον τερηδονισμό των οδοντικών επιφανειών. Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να αντικαθίσταται το πολύ μετά από τρεις μήνες, καθώς οι φθαρμένες της τρίχες μπορούν να τραυματίσουν και άρα να βλάψουν τα ούλα.
Γ) Επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών. Με αυτή την απλή θεραπευτική διαδικασία ο οδοντίατρος μπορεί να αφαιρέσει τόσο την πλάκα όσο και την πέτρα (τρυγία) . Παράλληλα, μπορεί να εντοπίσει σε πρώιμο στάδιο, την ύπαρξη φλεγμονής και άλλων παθήσεων, να παρέμβει έγκαιρα και να αποτρέψει την επιδείνωση των προβλημάτων. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε αιμορραγία , αυτόματη ή κατά το βούρτσισμα θα πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού για έλεγχο. Εάν τα ούλα σας είναι υγιή και η στοματική υγιεινή αυστηρή, είναι απαραίτητο ο επαγγελματικός καθαρισμός να γίνεται μία φορά το χρόνο, ενώ αν υπάρχει προδιάθεση ουλίτιδας και μειωμένη στοματική υγιεινή τότε μία επίσκεψη ανά έξι μήνες κρίνεται επιβεβλημένη. Ο Οδοντίατρος θα καθορίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα, μετά από αξιολόγηση της κατάστασης. Μη ξεχάσετε να ενημερώσετε για πιθανές αλλαγές στη γενική σας υγεία, λήψη φαρμάκων και περίπτωση εγκυμοσύνης. Πολλές παθήσεις, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης, προδιαθέτουν σε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα.
Δ) Διακοπή καπνίσματος .Διάφορες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τον αρνητικό ρόλο του καπνίσματος στην υγεία των ούλων. Στους συστηματικούς καπνιστές, η ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα μπορεί να εμφανιστούν ταχύτερα, να επιδεινωθούν περισσότερο και να καταπολεμηθούν δυσκολότερα. Επίσης, η συσσώρευση πλάκας και πέτρας είναι μεγαλύτερη.
Ε) Χρήση στοματικού διαλύματος. Αν και δε θεωρείται απολύτως αναγκαία αλλά επικουρική, μπορεί να αποτελέσει συμπλήρωμα μιας ολοκληρωμένης στοματικής φροντίδας. Να θυμάστε ότι δεν είναι όλα τα διαλύματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο ισοδύναμα. Ο Οδοντίατρος μπορεί να συστήσει τη χρήση ενός εξειδικευμένου σκευάσματος που είναι κατάλληλο για τη δική σας περίπτωση.

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...