ΚΑΚΟΣΜΙΑ

ΚΑΚΟΣΜΙΑ

Η κακοσμία αποτελεί συχνό πρόβλημα όλων των ηλικιών και στο 80-90% των περιπτώσεων ξεκινά από τη στοματική κοιλότητα, σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι προέρχεται από το στομάχι.

Η κακοσμία μπορεί πραγματικά να προκαλέσει προβλήματα στην προσωπική και επαγγελματική ζωή κάθε ατόμου κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Αρκετά συχνά δε γίνεται αντιληπτή από τον ίδιο τον  ασθενή αλλά από άτομα του στενού του περιβάλλοντος. Αυτό συμβαίνει λόγω ενός φαινομένου που ονομάζεται προσαρμογή και έχει ως αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνονται οι ίδιοι τη δυσάρεστη μυρωδιά όταν αναπνέουν.  

Τα συχνότερα αίτια της κακοσμίας του στόματος είναι : η ανεπαρκής στοματική υγιεινή, το κάπνισμα, η κακή διατροφή (π.χ. χημικές δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες), ασθένειες των δοντιών και ούλων όπως τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, περιστεφανίτιδα και αποστήματα.

Τα κυριότερα μέτρα αυτοφροντίδας που μπορείτε να λάβετε για την πρόληψη ή  καταπολέμηση της κακοσμίας είναι τα εξής :

Βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας, τουλάχιστον 2-3 φορές την ημέρα και μετά από κάθε γεύμα. Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε και τη γλώσσα σας. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα στοματικής υγιεινής  (π.χ. όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο), ξεπλύνετε τουλάχιστον το στόμα σας με νερό και μασήστε μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη. 

Χρησιμοποιείτε τακτικά οδοντικό νήμα για την αφαίρεση των υπολειμμάτων των τροφών από περιοχές που η οδοντόβουρτσα δε μπορεί να φτάσει.

Κόψτε το κάπνισμα και μειώστε την κατανάλωση καφέ εάν είναι υπερβολική.

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή και  αποφύγετε τροφές όπως σκόρδο, κρεμμύδι, καυτερές πιπεριές, ορισμένα κρέατα και αλλαντικά.

Προσπαθήστε να διατηρείτε το στόμα σας ενυδατωμένο, πίνοντας άφθονο νερό. Η ξηροστομία προκαλεί κακοσμία.

Μασήστε λίγο μαϊντανό μετά από ένα γεύμα ή κάθε φορά που διαπιστώνετε την εμφάνιση κακοσμίας.

Να επισκέπτεστε τακτικά τον Οδοντίατρο για έλεγχο ρουτίνας , έγκαιρη ανίχνευση των πιθανών προβλημάτων που μπορεί να υποκρύπτονται και επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών ανά 6-12 μήνες. Εάν διαπιστώσετε ότι τα ούλα σας αιμορραγούν εύκολα ή τα δόντια σας δεν είναι σε καλή κατάσταση η εξέταση είναι επιβεβλημένη.

Εάν φοράτε οδοντοστοιχίες φροντίστε να τις καθαρίζετε καθημερινά, να βεβαιώνεστε ότι εφαρμόζουν σωστά και να ελέγχετε τακτικά το βλεννογόνο κάτω από την οδοντοστοιχία. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι είναι ερεθισμένος είναι πιθανό η προσθετική σας εργασία να χρειάζεται τροποποίηση.

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...