ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΟΝΤΙΩΝ

ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΟΝΤΙΩΝ

Μία ερώτηση που συχνά μου κάνουν ασθενείς είναι αν οι ακτινογραφίες είναι αναγκαίες και πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι για την υγεία τους.

Στην οδοντιατρική εξέταση ορισμένες φορές χρειάζεται να ελέγξουμε περιοχές που δεν είναι ορατές με το γυμνό μάτι, για να εντοπίσουμε πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με τη στοματική σας υγεία. Για τη σωστή λοιπόν διάγνωση , είναι συχνά απαραίτητο να λάβουμε ακτινογραφίες που μας βοηθούν να αξιολογήσουμε ανατομικές δομές όπως τα οστά των γνάθων , τα ιγμόρεια και οι ρίζες των δοντιών.
Οι τερηδονικές κοιλότητες μεταξύ των δοντιών, η περιοδοντίτιδα , ο εντοπισμός δοντιών που είναι έγκλειστα, τα οδοντικά αποστήματα και οι κύστεις των γνάθων, είναι μερικές από τις περιπτώσεις που ο ρόλος της ακτινογραφίας είναι καθοριστικός. Η έγκαιρη διάγνωση των οδοντικών προβλημάτων μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο, να μειώσει τα έξοδα και να σας γλιτώσει από αρκετή ταλαιπωρία.

Πρόκειται για μια τυπική διαγνωστική διαδικασία που γίνεται με ειδικά μηχανήματα τα οποία εκπέμπουν ακτινοβολία και προβάλλουν εικόνα των δοντιών και οστών σε κατάλληλο φιλμ. Τα επίπεδα ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι ακτίνες Χ είναι χαμηλά και θεωρούνται γενικά ασφαλή, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης οι οποίες πρέπει να τις αποφεύγουν για προληπτικούς λόγους προστασίας του εμβρύου που κυοφορούν.
Σε γενικές γραμμές, η ακτινοβολία που λαμβάνουμε από την κατανάλωση τροφίμων και από την ατμόσφαιρα σε καθημερινή βάση, είναι υψηλότερη από αυτή που δεχόμαστε σε μία λήψη στο Οδοντιατρείο.
Η χρήση μάλιστα ψηφιακής ακτινογραφίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έκθεσης στην ακτινοβολία ακόμη περισσότερο.

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...