ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Συχνές ερωτήσεις

Στην παρακάτω λίστα μπορείτε να διαβάσετε συνοπτικές απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις που μας απευθύνουν ασθενείς. Οι απαντήσεις είναι ενδεικτικές και δεν συνιστούν πλήρη πληροφόρηση. Επίσης, δεν υποκαθιστούν τον κλινικό έλεγχο, που είναι απαραίτητος για ορθή διάγνωση.

Για περισσότερες πληροφορίες και πιο αναλυτική ενημέρωση μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το Οδοντιατρικό κέντρο. Μπορείτε επίσης να μας απευθύνετε ένα ερώτημα συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.

ΑΠ: Υπάρχει η αντίληψη πως όσο πιο δυνατά βουρτσίζουμε τα δόντια μας τόσο πιο αποτελεσματικά απομακρύνουμε τα υπολείμματα των τροφών. Στην πραγματικότητα, το έντονο βούρτσισμα μπορεί να φθείρει την αδαμαντίνη (σμάλτο) και να προκαλέσει τραυματισμό των ούλων. Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών γίνεται με προσεκτικές και ήπιες  κινήσεις. Κάνουμε μικρές κυκλικές ή οριζόντιες κινήσεις πάνω και γύρω από τα δόντια προσέχοντας να κατευθύνουμε τις τρίχες της οδοντόβουρτσας στην περιοχή της ένωσης του δοντιού με το ούλο. 

ΑΠ: Τα προϊόντα λεύκανσης είναι γενικά αβλαβή, αρκεί να είναι εγκεκριμένα και να χρησιμοποιούνται με την καθοδήγηση Οδοντιάτρου. Η λεύκανση επηρεάζει μόνο το χρώμα των δοντιών, όχι την υγεία τους. Η παρατεταμένη χρήση ισχυρών λευκαντικών μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ευαισθησία των δοντιών και ερεθισμό των ούλων, αλλά δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε ότι τα δόντια σας θα υποστούν βλάβη.

ΑΠ: Η οδοντόβουρτσα δε μπορεί να καθαρίσει τις περιοχές ανάμεσα στις επιφάνειες των δοντιών, όπου μπορούν να προσκολληθούν υπολείμματα τροφών και βακτήρια. Η μόνη λύση για τον αποτελεσματικό καθαρισμό αυτών των περιοχών είναι η χρήση οδοντικού νήματος. Ζητήστε μας να σας δείξουμε πώς να το χρησιμοποιείτε και επιδιώξτε να το εντάξετε στο πρόγραμμα στοματικής υγιεινής σας,  τουλάχιστον μία φορά ημερησίως.

ΑΠ: Οι περισσότερες παθήσεις των δοντιών και ούλων, στο αρχικό τους στάδιο δεν προκαλούν έντονα συμπτώματα. Ένας από τους λόγους που η τακτική επίσκεψη στον Οδοντίατρο κρίνεται απαραίτητη είναι για να γίνεται έλεγχος της στοματικής κοιλότητας και να ανιχνεύονται εγκαίρως τα προβλήματα, πριν εξελιχθούν και προκαλέσουν σοβαρότερα συμπτώματα και μεγαλύτερες βλάβες.

ΑΠ: Η σημασία της διατήρησης των νεογιλών δοντιών, μέχρι τη στιγμή που φυσιολογικά πέφτουν για να αντικατασταθούν από τα μόνιμα, είναι μεγάλη. Η φροντίδα τους, με καθαρισμό τα πρώτα χρόνια από τους γονείς και στη συνέχεια από το παιδί με την επίβλεψή τους, καθώς και συχνό προληπτικό έλεγχο στον Οδοντίατρο, θωρακίζει την υγεία τους.

ΑΠ: Τα ούλα που αιμορραγούν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος υποδηλώνουν την παρουσία φλεγμονής (ουλίτιδας). Βουρτσιζοντας καλά τα δόντια, με έμφαση στις περιοχές όπου τα ούλα ματώνουν, αφαιρούμε το μεγαλύτερο μέρος από τη συσσωρευμένη μικροβιακή πλάκα. Αν, ωστόσο η αιμορραγία συνεχίζεται για πάνω από 2-3 ημέρες τότε πρέπει να γίνεται Οδοντιατρικός έλεγχος και η αποτρύγωση των δοντιών (επαγγελματικός καθαρισμός) εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ένα λόγο παραπάνω να σπεύσουν στον Οδοντίατρο έχουν οι διαβητικοί, λόγω της ευπάθειας των αγγείων τους και οι καρδιοπαθείς, επειδή οι συχνές αιμορραγίες και οι περιοδοντοπάθεια αυξάνει τον κίνδυνο να εισέλθουν μικρόβια στην κυκλοφορία του αίματος.

ΑΠ: Δεν προκαλεί μόνο η ζάχαρη τερηδόνα. Όλοι οι υδατάνθρακες, που περιέχονται κρυφά ή φανερά σε τρόφιμα και ποτά, όπως σε χυμούς, αναψυκτικά, δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα κ.α., έχουν σημαντική τερηδονογόνο δράση. 

ΑΠ: Η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πόνου εάν ληφθεί με κατάποση. Η τοποθέτηση της σε διαλυμένη μορφή στα ούλα, αντενδείκνυται γιατί λόγω της όξινης σύστασης μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στους ιστούς και να επιδεινώσει την ήδη δυσάρεστη κατάσταση.

ΑΠ: Αν και ορισμένες εργασίες, όπως η λήψη ακτινογραφιών ή οι χειρουργικές επεμβάσεις, καλό είναι να αποφεύγονται, για προληπτικούς λόγους, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι απαραίτητες οδοντιατρικές θεραπείες μπορούν να εκτελεστούν κανονικά. Οι έγκυες έχουν ένα λόγο παραπάνω να επισκέπτονται τον Οδοντίατρο για καθαρισμό των δοντιών, λόγω της ευπάθειας των ούλων αυτή την περίοδο.

ΑΠ: τα συμπτώματα που περιγράφετε αποτελούν συχνό εύρημα σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας της κροταφογναθικής άρθρωσης (είναι η άρθρωση που συνδέει την κάτω γνάθο με το κρανίο). Οι κυριότερες αιτίες είναι το άγχος, προβλήματα στη σύγκλειση των δοντιών, αρθρίτιδες κ.α.). Σε ανάλογες περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει  η χρήση ενός νάρθηκα βρυγμού. Πρόκειται για ένα ειδικό μασελάκι το οποίο κατασκευάζεται μετά από τη λήψη αποτυπωμάτων των δοντιών σας. 

ΑΠ: Σε γενικές γραμμές, ένας ασθενής με καλή στοματική υγεία χρειάζεται να επισκέπτεται τον Οδοντίατρο μία φορά το χρόνο, για προληπτικό έλεγχο και επαγγελματικό καθαρισμό. Σε περιπτώσεις όπου σχηματίζεται εύκολα τρυγία (πέτρα) στις επιφάνειες των δοντιών, συνιστάται η επίσκεψη κάθε έξι μήνες. Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως η τοποθέτηση εμφυτεύματος, προσθετική αποκατάσταση ή ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη η επίσκεψή σας για επανέλεγχο μετά από τρεις μήνες. 

ΑΠ: Σε γενικές γραμμές, αρκετές από τις εργασίες που πραγματοποιούμε στη στοματική σας κοιλότητα είναι ανώδυνες και δε χρειάζονται τοπική αναισθησία. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, η αναισθητοποίηση της περιοχής που θα εργαστούμε εξασφαλίζει το ανώδυνο της διαδικασίας. 

ΑΠ: Δεν είστε ο μόνος. Αρκετοί άνθρωποι ανησυχούν για την επίσκεψη και υποφέρουν από οδοντιατρικό φόβο. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να αναφέρετε το φόβο σας και να θέσετε όσα ερωτήματα σας προβληματίζουν, για να προσαρμόσουμε τις ενέργειες μας στις συγκεκριμένες σας ανάγκες και να σας καθησυχάσουμε δίνοντας τις απαραίτητες απαντήσεις.  

Η πολύχρονη εμπειρία μας με αγχώδεις ασθενείς, επιτρέπει να κατανοούμε απόλυτα αυτή την ανησυχία και να την αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά. Η ηλεκτρονική αναισθησία που χορηγούμε συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του πόνου της ένεσης. Το περιβάλλον φροντίσαμε να είναι ευχάριστο, απαλλαγμένο από μυρωδιές, με χαλαρωτική μουσική σε όλους τους χώρους.
Υποσχόμαστε ότι θα μεριμνήσουμε η επίσκεψη σας να γίνει με άνεση χρόνου, χαλαρότητα και ψυχική ηρεμία, ώστε τελικά να αποτελέσει μια νέα, θετική εμπειρία.

ΑΠ: Εάν η οδοντοστοιχία που φοράτε είναι κατασκευασμένη πριν από πολλά χρόνια, ενδέχεται τα ούλα σας να έχουν υποχωρήσει και η συγκράτηση της να μην είναι αρκετή για να παραμείνει σταθερή, ειδικά κατά τις κινήσεις μάσησης και ομιλία. Μία άλλη περίπτωση είναι να έχετε μερική οδοντοστοιχία η οποία στηρίζεται σε ένα ή περισσότερα δόντια που εμφανίζουν κινητικότητα. Η κλινική εξέταση θα μας επιτρέψει να εντοπίσουμε το αίτιο και να διορθώσουμε το πρόβλημα.

ΑΠ: Μπορεί να πάσχετε από υπερευαισθησία δοντιών, που συνήθως συμβαίνει όταν μέρος της ρίζας ενός δοντιού είναι εκτεθειμένο λόγω υποχώρησης των ούλων ή το σμάλτο σας έχει φθαρεί από λανθασμένη χρήση της οδοντόβουρτσας. Μπορεί επίσης ένα ή περισσότερα δόντια να έχουν προσβληθεί από τερηδόνα ή κάποια αποκατάσταση να έχει σπάσει.

ΑΠ: Είναι μία χειρουργική επέμβαση με την οποία αποκαλύπτουμε και αφαιρούμε το άκρο της μολυσμένης ρίζας ενός δοντιού, μαζί με τους πέριξ φλεγμονώδεις ιστούς και καθίσταται συνήθως αναγκαία όταν έχει ήδη αποτύχει η ενδοδοντική θεραπεία ή δεν επαρκεί για να θεραπεύσει μία πάθηση (για παράδειγμα, την ύπαρξη μιας μεγάλης κύστης γύρω από το ακρορρίζιο).Εάν η επανάληψη της θεραπείας δεν είναι εφικτή ή στερείται νοήματος, ο οδοντίατρος μπορεί να προχωρήσει σε ακρορριζεκτομή για να διορθώσει το πρόβλημα, σώζοντας έτσι το δόντι που σε διαφορετική περίπτωση ήταν καταδικασμένο σε εξαγωγή.

ΑΠ: Το Οδοντιατρικό αμάλγαμα (μεταλλικά σφραγίσματα) είναι ένα κράμα του υδραργύρου με άλλα μέταλλα και χρησιμοποιείται για εμφράξεις εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί έντονος προβληματισμός για την ασφάλεια του υλικού και πιο συγκεκριμένα, για την τοξικότητα του υδραργύρου που περιέχεται σε αυτό. Στα πλαίσια της πρόληψης, προτείνουμε την αντικατάσταση των παλαιών μεταλλικών εμφράξεων, ώστε να απομακρυνθεί ο υδράργυρος και να ενισχυθεί η αισθητική του χαμόγελου με τη χρήση υλικών λευκού χρώματος (σύνθετες ρητίνες). 

ΑΠ: Οι φρονιμίτες είναι τα τελευταία σε σειρά δόντια και ανατέλλουν προς το τέλος της εφηβείας ή και αργότερα. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος, ένας ή περισσότεροι από αυτούς μπορεί να ανατείλουν μερικώς (ημιέγκλειστοι).

Όταν ένας φρονιμίτης παραμένει ημιέγκλειστος αποτελεί, κατά κανόνα, αιτία εμφάνισης πολλών προβλημάτων. Ένα από τα συνηθέστερα είναι ότι παραμένουν υπολείμματα τροφών ανάμεσα στα ούλα και στο δόντι λόγω της δυσκολίας καθαρισμού της περιοχής.
Επιπλέον, στη θέση αυτή συσσωρεύονται μικρόβια τα οποία τελικά προκαλούν φλεγμονή, την περιστεφανίτιδα. Η περιστεφανίτιδα προκαλεί αυτόματο πόνο ή πόνο κατά τη μάσηση, κακοσμία, πιθανόν οίδημα (πρήξιμο) γύρω από το υπεύθυνο δόντι και άλλα ενοχλήματα. 

Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος, για την ορθή διάγνωση και θεραπεία της φλεγμονής.

ΑΠ: Είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα θεωρείται η πιο συχνή αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες. Ένα από τα συχνότερα συμπτώματα αυτής της ασθένειας είναι η κινητικότητα των δοντιών. Μπορεί επίσης να συνυπάρχει αιμορραγία των ούλων, κακοσμία, οίδημα (πρήξιμο) κ.α. Με την έγκαιρη προσέλευση στο Οδοντιατρείο και την κατάλληλη θεραπεία μπορούμε να αναχαιτίσουμε την επέκταση της φλεγμονής.

ΑΠ: Η περίοδος ανατολής των μονίμων δοντιών θεωρείται κρίσιμη καθώς πρέπει να προστατευθούν από την τερηδόνα. Οι μασητικές επιφάνειες των μόνιμων πίσω δοντιών έχουν συχνά βαθιές και στενές αύλακες που ευνοούν την κατακράτηση υπολειμμάτων τροφών και κάνουν αυτά τα δόντια ευαίσθητα στη φθορά. Ο πρώτος μόνιμος γομφίος εμφανίζεται στη στοματική κοιλότητα τον 6ο περίπου χρόνο της ζωής του παιδιού, σε μία ηλικία που η στοματική υγιεινή δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί επιμελώς. Αυτή είναι μια κρίσιμη περίοδος γιατί και τα μόνιμα δόντια είναι ευάλωτα στην προσβολή των οξέων του στόματος.

Στην αρχή το παιδί δεν παρουσιάζει συμπτώματα, προοδευτικά όμως αρχίζει να πονάει και τελικά το δόντι καταστρέφεται.Οι προληπτικές εμφράξεις ή Sealants αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του προληπτικού προγράμματος που εφαρμόζεται στο οδοντιατρικό μας κέντρο. Είναι μία μέθοδος που καταπολέμησης της τερηδόνας. Με τα sealants καλύπτουμε την μασητική επιφάνεια ενός ή περισσοτέρων δοντιών με ειδική λεπτόρρευστη ουσία (σύνθετη ρητίνη) για να τα προστατεύσουμε.

Η έμφραξη μπορεί να γίνει σε σύντομο  χρονικό διάστημα, είναι τελείως ανώδυνη, δεν απαιτεί αναισθησία ούτε τρόχισμα του δοντιού. Οι εμφράξεις έχουν  χρόνο ζωής κατά μέσο όρο πέντε χρόνια και χρειάζεται να αξιολογούνται μία φορά το χρόνο για να διαπιστώνεται η καλή κατάστασή τους.

ΑΠ: Τα στοματικά διαλύματα δρουν επικουρικά και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν το βούρτσισμα των δοντιών, που είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος στοματικής υγιεινής. Ο βοηθητικός ρόλος τους μπορεί να κριθεί αναγκαίος σε ειδικές περιπτώσεις φλεγμονών, οπότε και συνιστούμε τη χρήση τους για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

ΑΠ: Η ουλίτιδα είναι το πρώτο στάδιο φλεγμονής του περιοδοντίου, δηλαδή του συνόλου των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν το δόντι. Στη φάση 1 η κατάσταση είναι πλήρως αναστρέψιμη και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως αιμορραγία κατά το βούρτσισμα, διόγκωση, και ερυθρό χρώμα των ούλων. Όταν περιορίζεται γύρω από ένα δόντι ή μια μικρή ομάδα δοντιών λέγεται  εντοπισμένη ενώ όταν επεκταθεί στο σύνολο της οδοντοστοιχίας λέγεται γενικευμένη.

ΑΠ: Τα οδοντικά εμφυτεύματα (πολλοί τα ονομάζουν “φυτευτά δόντια”) είναι μεταλλικοί κοχλίες κατασκευασμένοι από τιτάνιο,  οι οποίοι τοποθετούνται χειρουργικά στο οστό της γνάθου στη θέση δοντιών που χάθηκαν.

Ένα εμφύτευμα αντικαθιστά τη ρίζα ενός δοντιού και πάνω του τοποθετείται μία στεφάνη, που αντικαθιστά τη μύλη.

Τα εμφυτεύματα μπορούν να προσφέρουν στους ασθενείς που έχουν χάσει δόντια “μία δεύτερη ευκαιρία”, έναν τρόπο να επανορθώσουν την  απώλεια των δοντιών με ακίνητες προσθετικές αποκαταστάσεις.

Για να τοποθετήσουμε ένα εμφύτευμα πρέπει να προηγηθεί η λήψη πλήρους ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού, και να διενεργηθεί  σχολαστικός κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος. Το είδος του εμφυτεύματος που επιλέγεται για κάθε ασθενή εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων όπως οι λειτουργικές (μάσηση) και οι αισθητικές (εμφάνιση) ιδιαιτερότητες, το διαθέσιμο οστό ή γενικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα (κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης κ.α).

Γενικά, κάθε άνθρωπος με οργανισμό αρκετά υγιή ώστε να μπορεί να υποβληθεί σε εξαγωγή δοντιού είναι πιθανόν ικανός να δεχτεί ένα εμφύτευμα.

ΑΠ: Είναι περισσότερο ζήτημα προσωπικής προτίμησης παρά αποδεδειγμένης υπεροχής της μίας ή της άλλης. Το σημαντικό είναι να βουρτσίζετε καθημερινά τα δόντια σας και η επιλογή συμβατικής ή ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας έχει δευτερεύουσα σημασία. Εάν αντιμετωπίζετε κινητικά προβλήματα ή θεωρείτε τη χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας πιο διασκεδαστική, μπορείτε να την προτιμήσετε, το σίγουρο πάντως είναι ότι αποτελεσματικός καθαρισμός των οδοντικών επιφανειών μπορεί κάλλιστα να επιτευχθεί και με χρήση συμβατικής οδοντόβουρτσας.

ΑΠ: Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες δεν λευκαίνουν τα δόντια, απλώς βοηθούν στην απομάκρυνση των επιφανειακών χρωστικών που έχουν επικαθήσει στις οδοντικές επιφάνειες. Η χρήση τους ωστόσο πρέπει να γίνεται με μέτρο καθώς πολλές από αυτές περιέχουν αποτριπτικά συστατικά τα οποία ενδέχεται, με συστηματική χρήση,  να προκαλέσουν φθορά στην αδαμαντίνη (σμάλτο).

ΑΠ: Εξαρτάται από το πρόβλημα και το δόντι που πάσχει. Σε πρόσθια δόντια συνήθως διαρκεί λιγότερο (1-2 επισκέψεις ) ενώ σε δόντια με περισσότερες ρίζες  η θεραπεία συνήθως μπορεί να ολοκληρωθεί σε 2-5 επισκέψεις.

ΑΠ: Στο οδοντιατρικό μας κέντρο παρέχουμε υπηρεσίες με προκαθορισμένες συναντήσεις (ραντεβού). Για να σας διευκολύνουμε, παρέχουμε online σύστημα κρατήσεων. Εάν αντιμετωπίζετε ένα επείγον οδοντιατρικό πρόβλημα παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά καλώντας τον αριθμό 6974 646001. Προσπαθούμε να εξυπηρετούμε επείγοντα Οδοντιατρικά περιστατικά το ταχύτερο δυνατό.

ΑΠ: Ιδανικά πρέπει να γίνεται  6 περίπου μήνες μετά την ανατολή των νεογιλών δοντιών, δηλαδή μεταξύ 3-4 ετών. Τα οδοντιατρικά προβλήματα μπορεί να ξεκινήσουν πολύ νωρίς. Προτείνουμε  μέτρα πρόληψης κατά της τερηδόνας και προσφέρουμε συμβουλές για τη διατροφή του παιδιού και την αντιμετώπιση δυνητικά βλαπτικών έξεων (όπως ή χρήση πιπίλας). Επίσης μπορούμε να ανιχνεύσουμε πιθανά ορθοδοντικά προβλήματα εν τη γενέσει τους.

ΑΠ: Τα λευκά υλικά (σύνθετες ρητίνες) που χρησιμοποιούμε για την έμφραξη, έχουν ιστορία αρκετών δεκαετιών. Τα πρώτα χρόνια , οι μηχανικές τους ιδιότητες δεν επέτρεπαν την τοποθέτηση σε μεγάλες κοιλότητες πίσω δοντιών. Προοδευτικά, οι ιδιότητες τους εξελίχθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούμε σήμερα χωρίς κανένα ενδοιασμό να τα χρησιμοποιούμε ευρέως σε κάθε κοιλότητα . Πέρα από την αισθητική τους υπεροχή, πλεονεκτούν και στο γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητο να τροχιστεί υγιής οδοντική ουσία προκειμένου να εξασφαλίσουμε την αναγκαία συγκράτηση, όπως συχνά συμβαίνει σε περιπτώσεις μεταλλικών εμφράξεων.

ΑΠ: Εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος, τις προσδοκίες και την οικονομική σας δυνατότητα. Οι όψεις ρητίνης είναι μια γρήγορη και σχετικά προσιτή οικονομικά διαδικασία, που μπορεί να βελτιώσει θεαματικά την εμφάνιση ενός ή περισσοτέρων δοντιών. Οι όψεις πορσελάνης έχουν ανώτερα αισθητική, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αλλά κοστίζουν περισσότερο και δεν επιδιορθώνονται τόσο εύκολα, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...