Διαβήτης και στοματική υγεία

Διαβήτης και στοματική υγεία

Ο διαβήτης (σάκχαρο) είναι μία διαδεδομένη ασθένεια στη σύγχρονη κοινωνία και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη στοματική σας υγεία με πολλούς τρόπους.
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνουν την παραγωγή σάλιου , προκαλώντας ξηροστομία. Το σάλιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της στοματικής υγείας καθώς βοηθά στη διάλυση των υπολειμμάτων των τροφίμων και την εξουδετέρωση των οξέων που προκαλούν τερηδόνα .
Οι ασθένειες των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα ) είναι συχνότερες και βαρύτερες σε διαβητικούς ασθενείς. Τα ούλα γίνονται πιο επιρρεπή σε φλεγμονές και αιμορραγούν ευκολότερα.
Κάθε μόλυνση στην περιοχή του στόματος μπορεί να καθυστερήσει να επουλωθεί λόγω της επίδρασης του υψηλού σακχάρου στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η χρόνια κακοσμία μπορεί να εμφανιστεί συχνότερα και να διαρκέσει περισσότερο όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι αυξημένα .
Η φθορά των δοντιών μπορεί να είναι μεγαλύτερη καθώς τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα «τρέφονται» με σάκχαρα
Οι διαβητικοί ασθενείς πρέπει να επισκέπτονται συχνά τον Οδοντίατρο, για επαγγελματικό καθαρισμό και προληπτικό έλεγχο. Θα πρέπει επίσης να βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια τους με φθοριούχο οδοντόκρεμα και να χρησιμοποιούν νήμα. Σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνουν συμπτώματα που υποδηλώνουν ασθένεια των ούλων (πρήξιμο, αιμορραγία, χαλαρά δόντια κ.α.) θα πρέπει άμεσα να ξεκινούν θεραπεία.

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...