ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Είναι γνωστό ότι τα συναισθηματικά προβλήματα, πολύ συχνά επηρεάζουν τις διατροφικές μας συνήθειες. Το στρες μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ποσότητας τροφής που λαμβάνουμε ή και να οδηγήσει σε παθήσεις όπως η ψυχογενής ανορεξία και η βουλιμία.

Οι διατροφικές διαταραχές έχουν σοβαρές συνέπειες στην οδοντική υγεία αλλά και την αισθητική των δοντιών. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι αλλαγές στη στοματική κοιλότητα είναι η πρώτη ένδειξη μιας τέτοιας διαταραχής.

Μία από τις πιο συχνές επιπτώσεις της βουλιμίας είναι η οδοντική χημική διάβρωση , που σταδιακά προκαλεί καταστροφή της αδαμαντίνης (σμάλτο) και αποκάλυψη της υποκείμενης οδοντίνης. Ο συνδυασμός των παραπάνω φαινομένων προκαλεί αλλαγή του χρώματος, του σχήματος και του μήκους των δοντιών, υπερευαισθησία κατά τη λήψη κρύων ή ζεστών ποτών και κάνει τα δόντια εύθραυστα. Αν η κατάσταση συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, κινδυνεύει ακόμη και ο πολφός (νεύρο του δοντιού) από φλεγμονή και νέκρωση.

Τα ούλα είναι επίσης ευάλωτα στις διατροφικές διαταραχές, με πρώτη και συχνότερη την εμφάνιση ουλίτιδας. Στην περίπτωση αυτή, αποκτούν πιο έντονο κόκκινο χρώμα, μπορεί να διογκωθούν, να αιμορραγούν και να έχουν γυαλιστερή όψη.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παλεύει με μια διατροφική διαταραχή, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια . Η αισθητική οδοντιατρική δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, παρά μόνο να διορθώσει τις επιπτώσεις του στην εμφάνιση των δοντιών.

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...