Όταν τα δόντια χαλαρώνουν..

Όταν τα δόντια χαλαρώνουν..

Αν έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί χαλαρώνουν τα δόντια και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή τη κατάσταση, η απάντηση είναι ότι τα αίτια και η αντιμετώπιση ποικίλλουν.
Η συχνότερη ωστόσο αιτία που μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση των δοντιών είναι η περιοδοντίτιδα. Αυτή η σοβαρή μολυσματική ασθένεια των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν το δόντι , οδηγεί σε σταδιακά αυξανόμενη κινητικότητα , με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αντέξουν στις μασητικές πιέσεις. Μπορεί επίσης να συνυπάρχει υποχώρηση των ούλων, αφήνοντας τη ρίζα του δοντιού εκτεθειμένη και ευάλωτη σε τερηδόνα και μόλυνση. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, το δόντι χαλαρώνει υπερβολικά και στο τελικό στάδιο είναι έτοιμο να πέσει.
Οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από το στάδιο και τη βαρύτητα της νόσου. Μπορεί να περιλαμβάνουν συντηρητικές ή χειρουργικές τεχνικές και ως απώτερο στόχο έχουν τη διατήρηση των δοντιών στο μέγιστο εφικτό χρονικό διάστημα, με παράλληλη βελτίωση της υγείας των ούλων. Μεταξύ των παραπάνω συγκαταλέγονται η απόξεση των ριζών, η χορήγηση αντιβιοτικών, η χρήση μαλακών ή σκληρών μοσχευμάτων κ.α.
Σε ότι αφορά την κινητικότητα, ο βασικός στόχος είναι να σταθεροποιηθούν τα δόντια. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σύνδεσή διαδοχικών σε σειρά δοντιών χρησιμοποιώντας υλικά όπως ειδικό σύρμα ή ταινίες ναρθηκοποίησης. Σε επόμενη φάση, και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, η στήριξη μπορεί να ενισχυθεί με την τοποθέτηση στεφανών, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο τη διατήρηση των φυσικών δοντιών στη στοματική κοιλότητα.

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...