Το οδοντικό απόστημα είναι μια οξεία ή χρόνια πυώδης φλεγμονή και αρχίζει να αναπτύσσεται γύρω από το άκρο της ρίζας ή τα ούλα ενός δοντιού.
Τα συχνότερα αιτία εμφάνισής του είναι η προχωρημένη τερηδόνα ,η περιοδοντίτιδα, η επιμόλυνση της καλύπτρας ενός ημιέγκλειστου δοντιού (περιστεφανίτιδα).
Κατά την πρώτη φάση σχηματισμού του συνήθως συνοδεύεται από ισχυρό πόνο, ευαισθησία στην πίεση, δυσοσμία, ερυθρότητα των ούλων και αίσθηση κινητικότητας του δοντιού. Εάν υπάρχει δυνατότητα παροχέτευσης του πυώδους εξιδρώματος στη στοματική κοιλότητα τότε ο πόνος αμβλύνεται σημαντικά.
Εάν ένα απόστημα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, προκαλεί διάβρωση στο οστό της γνάθου και επέκταση της φλεγμονής στους γύρω ιστούς με βαρύτερα συμπτώματα, γενική κακουχία, πιθανό ρίγος, παραμόρφωση του προσώπου, διόγκωση των λεμφαδένων και πυρετό.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από τον τύπο του αποστήματος και τη βαρύτητα της βλάβης. Η πρώτη μας μέριμνα είναι πάντοτε η ανακούφιση του ασθενή, με διάνοιξη του αποστήματος εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν και χορήγηση υποστηρικτικής φαρμακευτικής αγωγής. Τα φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν προσωρινά και να μειώσουν το οίδημα αλλά δεν μπορούν να απομακρύνουν το αίτιο ούτε να θεραπεύσουν οριστικά από τη μόλυνση. Σε προχωρημένο στάδιο είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί εξαγωγή του δοντιού.
Αν το απόστημα οφείλεται σε τερηδονισμό αντιμετωπίζουμε τη βλάβη με απονεύρωση (ενδοδοντική θεραπεία), που σκοπεύει στην αφαίρεση του μολυσμένου περιεχομένου του ριζικού σωλήνα και την εξουδετέρωση των μικροβίων που έχουν εισχωρήσει στον πολφό. Είναι ο μοναδικός τρόπος να διατηρηθεί το δόντι στο φραγμό .
Στις επόμενες συνεδρίες συνεχίζουμε τη χημική και μηχανική επεξεργασία των ριζικών σωλήνων μέχρι τη στιγμή που θα βεβαιωθούμε ότι εξαλείψαμε τη φλεγμονή, οπότε ολοκληρώνεται η θεραπεία με την έμφραξη τους και ακολουθεί η αποκατάσταση της μύλης του δοντιού.