ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΣ-ΤΕΡΗΔΟΝΑ

ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΣ-ΤΕΡΗΔΟΝΑ

Η συχνότερη αιτία του πονόδοντου είναι η τερηδόνα, μια συχνή  πάθηση των σκληρών ιστών του δοντιού και η κυριότερη αιτία καταστροφής τους. Μπορεί να αρχίσει από τη νηπιακή ακόμα ηλικία και ακολουθεί επεκτατική πορεία, ξεκινώντας από τις εξωτερικά στρώματα  και καταλήγοντας στον οδοντικό πολφό. Τα μικρόβια που υπάρχουν στην πλάκα μετατρέπουν τα σάκχαρα των τροφών σε οξέα, τα οποία σταδιακά διαλύουν τις οδοντικές ουσίες.

Σε πρώτο στάδιο σχηματίζεται μια μικρή κοιλότητα στην οποία παγιδεύονται υπολείμματα τροφών και βακτήρια. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος και η κοιλότητα διευρύνεται ολοένα και περισσότερο. Αρχικά δεν υπάρχουν ενοχλήσεις ή μπορεί να εμφανιστεί ελαφρύς πόνος κατά τη μάσηση ή όταν το δόντι έρχεται σε επαφή με ζεστά ή κρύα ερεθίσματα.

Εάν η τερηδόνα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με έμφραξη, επεκτείνεται γρηγορότερα στην οδοντίνη, προκαλώντας μεγαλύτερη καταστροφή και βαρύτερα συμπτώματα. Στο τελικό στάδιο προσβάλλεται ο πολφός, και μέχρι η φλεγμονή να τον καταστρέψει ολοκληρωτικά ,  ο πόνος γίνεται συνήθως αφόρητος. Μετά τη ολική νέκρωση του πολφού η φλεγμονή επεκτείνεται στους ιστούς γύρω από τη ρίζα με το σχηματισμό αποστήματος.

Η αντιμετώπιση της τερηδόνας , μέχρι το στάδιο προσβολής του πολφού , γίνεται με έμφραξη του δοντιού με κατάλληλα υλικά.  Με το σφράγισμα αναπληρώνουμε τη φθορά των οδοντικών ουσιών και όσο νωρίτερα παρέμβουμε τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποφύγουμε περαιτέρω επιπλοκές.

Δεν υπάρχει χειρότερη αίσθηση από τον ισχυρό και ξαφνικό οδοντικό πόνο, ιδιαίτερα αν είστε αναγκασμένοι να περιμένετε μέχρι να εξεταστείτε. Στο Οδοντιατρείο μας λαμβάνεται μέριμνα για να εξυπηρετούμε όσο το δυνατόν συντομότερα τέτοιου είδους επείγοντα Οδοντιατρικά περιστατικά.

Μέχρι τη στιγμή της επίσκεψης, προσπαθήστε να αποφύγετε γιατροσόφια όπως για παράδειγμα τοποθέτηση αλκοολούχων υγρών πάνω στα ούλα, γιατί την προσωρινή ανακούφιση μπορεί να διαδεχθεί χημικό έγκαυμα και η κατάσταση να επιδεινωθεί. 

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...