ΤΣΙΧΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΤΣΙΧΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η μάσηση τσίχλας μπορεί να έχει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, σημαντικά οφέλη για τη στοματική σας υγεία. Ας δούμε πιο αναλυτικά ποια είναι αυτά:
Α) Μείωση της τερηδόνας: ορισμένες τσίχλες περιέχουν ξυλιτόλη, ένα υποκατάστατο της ζάχαρης. Η ξυλιτόλη έχει την ικανότητα να μειώνει την προσκόλληση ορισμένων τερηδονογόνων βακτηρίων επάνω στις οδοντικές επιφάνειες. Έτσι αναστέλλεται η ικανότητά τους να προκαλούν φθορά στα δόντια.
Β)Διεγείρει την παραγωγή σάλιου, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών και στην εξουδετέρωση των επιβλαβών οξέων της πλάκας. Το σάλιο αποτελεί την καλύτερη φυσική άμυνα του στόματος και επιπλέον βοηθά στην παραγωγή μεταλλικών στοιχείων που ενισχύουν το σμάλτο.
Γ) Ανακουφίζει την ξηροστομία :μασώντας τσίχλα τακτικά, αυξάνεται η ροή του σάλιου και κατά συνέπεια μειώνεται το δυσάρεστο σύμπτωμα του ξηρού στόματος.
Δ) Απομάκρυνση χρωστικών : η αυξημένη ροή σάλιου διευκολύνει την αφαίρεση των χρωστικών που περιέχονται στις τροφές και επικάθονται στις οδοντικές επιφάνειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναδεικνύεται το φυσικό χρώμα καθώς τα δόντια λεκιάζονται λιγότερο και καθαρίζονται ευκολότερα.
Ε) Μείωση άγχους: σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, η μάσηση τσίχλας μπορεί να έχει ευεργετική δράση στο στρες , καθώς μειώνει την παραγωγή ορμονών που συνδέονται μαζί του. Πολλοί άνθρωποι σε αγχώδη κατάσταση συνηθίζουν να σφίγγουν τα δόντια κατά τη διάρκεια της ημέρας ή του ύπνου, προκαλώντας φθορά στις οδοντικές επιφάνειες και την άρθρωση της γνάθου.
Στ ) Μείωση κακοσμίας : στη μεγάλη πλειοψηφία περιπτώσεων κακοσμίας, η αιτία εντοπίζεται στη στοματική κοιλότητα. Η αυξημένη ροή σάλιου βοηθά αποφασιστικά να απομακρυνθούν τα υπολείμματα των τροφών και να μειωθεί ο πολλαπλασιασμός των βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για την δυσάρεστη αναπνοή.
Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να επιλέγετε πάντοτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη ώστε να απολαμβάνετε μόνο θετικά αποτελέσματα στο χαμόγελό σας και τη γενική στοματική υγεία!

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...