ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Ως οδοντίατροι, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πιθανές αλλεργίες που μπορεί να έχουν οι ασθενείς μας. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να μας ενημερώσετε κατά τη διάρκεια λήψης του ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού. Οι συχνότερες περιπτώσεις αλλεργιών που σχετίζονται με την πρακτική μας είναι οι ακόλουθες :
Αλλεργία στο λάτεξ: είναι ένα συστατικό που συναντούμε στα εξεταστικά γάντια. Μερικά άτομα μπορεί να αναπτύξουν αλλεργία στο λάτεξ, οδηγώντας σε αντιδράσεις όπως κοκκινίλες, φαγούρα, σφίξιμο στο λαιμό, ακόμη και αναφυλαξία.
Εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν κυκλοφορήσει γάντια χωρίς λάτεξ και αυτά επιλέγουμε και χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας πρακτική στο Οδοντιατρικό κέντρο Βέροιας.
Αλλεργία σε τοπικό αναισθητικό: οι αντιδράσεις στα τοπικά αναισθητικά είναι σχετικά συχνές, αν και συχνά δεν είναι αληθινές αλλεργίες.
Τα συμπτώματα μετά τη χρήση τοπικών αναισθητικών μπορεί επίσης να οφείλονται σε άγχος, υπεραερισμό ή παρενέργειες της αδρεναλίνης ( ένα συστατικό που προστίθεται για να παρατείνει το μούδιασμα).
Συντηρητικά που περιέχονται σε μερικά τοπικά αναισθητικά, όπως η μεθυλπαραμπένη, μπορεί επίσης να προκαλέσουν κάποιες ανεπιθύμητες αντιδράσεις.
Δεδομένου ότι οι οδοντιατρικές επεμβάσεις συχνά περιλαμβάνουν τη χρήση τοπικών αναισθητικών, είναι σημαντικό να μας ενημερώνετε εάν έχετε παρατηρήσει κάποια ιδιαίτερη ευαισθησία μετά τη χρήση τους, στο παρελθόν.
Δερματίτιδα εξ επαφής: διάφορα χημικά και υλικά που χρησιμοποιούνται στο οδοντιατρείο μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ επαφής , γύρω από το στόμα ή ερεθισμό των ούλων.
Το οδοντικό αμάλγαμα (συμπεριλαμβανομένου του υδραργύρου) , ακόμη και η πορσελάνη, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ερυθρότητα, πρήξιμο και ερεθισμό των ούλων.
Οι αρωματικές ουσίες που εμπεριέχονται σε ορισμένα στοματικά διαλύματα, οδοντόκρεμες και φθοριούχα σκευάσματα θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό του στόματος ή δερματικά εξανθήματα γύρω από τα χείλη.
Τέλος, η αλλεργία σε συστατικά αντιβιοτικών, όπως οι πενικιλίνες, που συχνά συνταγογραφούμε, μπορεί να καταλήξουν σε πολύ σοβαρές παρενέργειες, γι αυτό να θυμάστε ότι πρέπει να την αναφέρετε στην πρώτη σας επίσκεψη . Η ενημέρωση βοηθά στη διασφάλιση της ασφαλούς και αποτελεσματικής οδοντιατρικής σας φροντίδας!

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...