ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Μια επίσκεψη για πρώτη φορά σε ένα οδοντιατρείο μπορεί να σας φέρει σε επαφή με μηχανήματα και εργαλεία που δε γνωρίζετε και δεν είστε εξοικειωμένος μαζί τους. Όπως είναι φυσικό , η άγνοια μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και αρκετές απορίες. Στο παρόν άρθρο απομυθοποιούμε μερικά από τα εργαλεία και μηχανήματα που μπορεί να συναντήσετε. Αυτό θα βοηθήσει όσους φοβούνται τον οδοντίατρο να αισθάνονται πιο άνετα όταν έρχονται για εξέταση και είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για τους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους τι συμβαίνει στον οδοντίατρο.


Η Οδοντιατρική έδρα (καρέκλα) είναι το βασικό μηχάνημα στο οποίο εργαζόμαστε. Διαθέτει κουμπιά που ρυθμίζουν ηλεκτρικά τις θέσεις εργασίας , με δυνατότητα να κινήσουν την πλάτη προς τα πάνω και κάτω ή προς τα εμπρός και πίσω. Συνδεδεμένα με την έδρα είναι διάφορα καλώδια που φέρουν συσκευές όπως ο υπέρηχος (για την αφαίρεση της τρυγίας), ο φωτοπολυμερισμός (για την σκλήρυνση των οδοντιατρικών υλικών που τοποθετούμε), η αερο-υδροσύριγγα (για την εκτόξευση νερού και αέρα) και οι οδοντιατρικές χειρολαβές (ο κοινώς λεγόμενος τροχός). Ο τροχός δουλεύει σε διάφορες συχνότητες, παράγοντας το γνωστό ενοχλητικό ήχο και εκτοξεύοντας σπρέι νερού ώστε η θερμοκρασία να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, προστατεύοντας το δόντι από υπερθέρμανση. Υπάρχει επίσης ο προβολέας (φως) καθώς και η σιελαντλία , που αναρροφά το σάλιο , το νερό και διάφορα άλλα υγρά που μπορεί να συσσωρευτούν στη στοματική κοιλότητα. Αυτό συμβαίνει καθώς είναι απαραίτητο να διατηρείται στεγνό το στόμα στην περιοχή που εργαζόμαστε. Μία οθόνη υπολογιστή συνδέεται με το μηχάνημα για να μπορεί με τη βοήθεια ενδοστοματικής κάμερας να απεικονίσει και να προβάλει τις περιοχές ενδιαφέροντος.


Ορισμένα από τα οδοντιατρικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε μπορεί να φαίνονται τρομακτικά. Το πιο σύνηθες είναι το καθρεφτάκι, με το οποίο εξετάζουμε οπτικά τις επιφάνειες των δοντιών αλλά και τις διάφορες περιοχές της στοματικής κοιλότητας προκειμένου να εντοπίσουμε πιθανά προβλήματα. Ο ανιχνευτήρας, ένα μυτερό εργαλείο, χρησιμοποιείται συχνά για να εξετάσουμε τις επιφάνειες των δοντιών. Η βαμβακολαβίδα χρησιμοποιείται για να μεταφέρει τεμάχια βάμβακος.
Τα κοχλιάρια και ξέστρα είναι εργαλεία που μας βοηθούν να αφαιρούμε την τερηδόνα, την οδοντική πλάκα και την τρυγία από τις οδοντικές επιφάνειες. Οι μοχλοί και οι οδοντάγρες (τανάλιες), σε διάφορα σχήματα, είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για την αφαίρεση δοντιών και ριζών.
Τα μηχανήματα ακτίνων Χ μας βοηθούν να βγάλουμε ακτινογραφίες και να εντοπίσουμε κρυφά οδοντικά προβλήματα, να εξετάσουμε το οστό που περιβάλλει το δόντι, τις ρίζες και γενικά όποια περιοχή δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι.
Η σύριγγα είναι μαζί με τον τροχό , ίσως το πιο τρομακτικό εξάρτημα στο οδοντιατρείο. Στη συσκευή αυτή τοποθετούμε την αμπούλα με το αναισθητικό και βιδώνουμε τη βελόνα.
Όλα τα εργαλεία και τα μηχανήματα που διαθέτουμε είναι σχεδιασμένα για να μειώνουν τον πόνο και να εξασφαλίζουν απρόσκοπτη εργασία, με στόχο την αποκατάσταση και διατήρηση της στοματικής σας υγείας.

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...