Κάπνισμα και στοματική υγεία

Κάπνισμα και στοματική υγεία

Όπως είναι γνωστό το κάπνισμα μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην υγεία . Ειδικά για τη στοματική σας υγεία, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικούς παράγοντες πρόκλησης ή επιδείνωσης της φλεγμονής των ούλων, που ονομάζεται ουλίτιδα. Με βάση έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, οι καπνιστές διατρέχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο για εμφάνιση ουλίτιδας σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Όσο αυξάνει ο αριθμός των τσιγάρων ημερησίως  τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, η ουλίτιδα μπορεί να επεκταθεί βαθύτερα στους ιστούς που περιβάλλουν και στηρίζουν το δόντι, προκαλώντας περιοδοντίτιδα. Το οστό και ο ιστός που συγκρατεί τα δόντια σας στη θέση τους μπορεί να χαθούν και τα δόντια σας αρχίζουν να χαλαρώνουν. Το κάπνισμα αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθιστώντας πιο δύσκολη την καταπολέμηση της φλεγμονής των ούλων. Παράλληλα, επιβραδύνει την επούλωση των ιστών και την καθιστά δυσχερέστερη. Η θεραπεία της ουλίτιδας έχει μειωμένα ποσοστά επιτυχίας σε άτομα που καπνίζουν. Η διακοπή του καπνίσματος βοηθά τα ούλα σας να επανέλθουν σε φυσιολογική κατάσταση ευκολότερα και γρηγορότερα.

Το κάπνισμα είναι επίσης η κύρια αιτία καρκίνου του στόματος. Λόγω του αυξημένου κινδύνου που διατρέχουν οι καπνιστές, είναι σημαντικό να προγραμματίζουν ετήσιους ελέγχους της στοματικής κοιλότητας, καθώς η έγκαιρη ανίχνευση βλαβών έχει εξαιρετική σημασία για την επιτυχία της θεραπείας.

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα ή λεκέδες στην επιφάνεια των δοντιών. Η νικοτίνη και η πίσσα που εμπεριέχονται στον καπνό του τσιγάρου επικάθονται ή διεισδύουν στην αδαμαντίνη (το λεπτό εξωτερικό περίβλημα των δοντιών σας), με αποτέλεσμα να τα κιτρινίζουν . Στο στάδιο αυτό οι χρωστικές μπορούν να αφαιρεθούν με τη χρήση οδοντιατρικών συσκευών ή πραγματοποίηση λεύκανσης.  Σε μεταγενέστερο στάδιο και βαρύ κάπνισμα διάρκειας πολλών ετών, το χρώμα των δοντιών σταδιακά μπορεί να μετατραπεί σε καφέ και στην περίπτωση αυτή η χρώση αφαιρείται δυσκολότερα.

Τέλος, η παραμονή της μυρωδιάς του καπνού στην αναπνοή σας αλλά και η ξηροστομία που επιφέρει, μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το πώς να διατηρήσετε το στόμα σας υγιές ή θέλετε να κλείσετε ραντεβού για έναν οδοντιατρικό έλεγχο, επικοινωνήστε μαζί μας.

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...