ΕΞΑΓΩΓΗ ΦΡΟΝΙΜΙΤΗ

ΕΞΑΓΩΓΗ ΦΡΟΝΙΜΙΤΗ

Πολλοί ασθενείς, στο άκουσμα της είδησης ότι πρέπει να αφαιρέσουν έναν ή περισσότερους από τους φρονιμίτες τους, καταλαμβάνονται από άγχος. Είναι συνηθισμένη η περίπτωση να γνωρίζουν κάποιο φίλο ή συγγενή ο οποίος έζησε μια επώδυνη εμπειρία και το γεγονός αυτό είναι φυσιολογικό να προκαλεί ανησυχία.

 Η εξαγωγή του φρονιμίτη είναι μια οδοντιατρική πράξη που εφαρμόζεται προληπτικά ή θεραπευτικά . Ο τρίτος γομφίος (φρονιμίτης) είναι ένα δόντι που προκαλεί αρκετά συχνά προβλήματα. Λόγω της θέσης του αλλά και της συχνής έλλειψης διαθέσιμου χώρου, καθιστά δύσκολο τον αποτελεσματικό καθαρισμό του με βούρτσισμα.

Το δόντι μπορεί να παραμείνει πλήρως έγκλειστο μέσα στο οστό της γνάθου, χωρίς να προκαλεί ενοχλήσεις. Σε άλλες περιπτώσεις, ενδέχεται να ανατείλει μερικώς δηλαδή να παραμείνει όπως λέμε ημιέγκλειστο. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει η τάση συσσώρευσης υπολειμμάτων τροφών και μικροβίων , ανάμεσα στο δόντι και το ούλο που το καλύπτει, με αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονής που ονομάζεται περιστεφανίτιδα.

Όταν ο χώρος είναι επαρκής και η ανατολή του δοντιού δεν παρεμποδίζεται, ο φρονιμίτης μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά, χωρίς προβλήματα.

  Η εξαγωγή ενός φρονιμίτη μπορεί να γίνει με τον κλασικό τρόπο , όταν το δόντι έχει ανατείλει πλήρως ή με χειρουργική επέμβαση ,όταν το δόντι είναι πλήρως έγκλειστο ή ημιέγκλειστο.  Η διαδικασία εκτελείται από χειρουργό στόματος ή γναθοχειρουργό και κατά κανόνα  περιλαμβάνει τοπική αναισθησία,  μία ειδική τομή επί των ούλων και εν συνεχεία την αφαίρεση του δοντιού τμηματικά ή εξ ολοκλήρου.

Προηγείται κάποια σχετική προετοιμασία εκ μέρους σας για την οποία σας ενημερώνουμε αναλυτικά. Επίσης δίνουμε οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε μετά την επέμβαση προκειμένου να έχετε μια ομαλή ανάρρωση.

Ενδέχεται μετά την επέμβαση, να έχετε πρήξιμο και πόνο στην περιοχή του τραύματος και γύρω από αυτή, ο οποίος ελέγχεται με παυσίπονα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μπορείτε να επιστρέψετε στην κανονική σας δραστηριότητα σε μία ή δύο ημέρες.

Αυτή είναι φυσικά μια γενική ενημέρωση της διαδικασίας. Η ατομική περίπτωση κάθε ασθενή είναι ξεχωριστή. Η κλινική αξιολόγηση σε συνδυασμό με τον ακτινολογικό έλεγχο θα μας επιτρέψει να κάνουμε διάγνωση και να σας παράσχουμε αναλυτικές και συγκεκριμένες πληροφορίες για τη δική σας περίπτωση.

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...