Στοματική υγιεινή στις γιορτές

Στοματική υγιεινή στις γιορτές

Οι γιορτές πλησιάζουν και όπως συμβαίνει συχνά αυτή την περίοδο, οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν. Ειδικά τα Χριστούγεννα , η αυξημένη κατανάλωση γλυκών σε συνδυασμό με τις συχνότερες εκδρομές ή εξόδους για κοινωνικούς λόγους, μπορεί να επιφέρουν αμέλεια της στοματικής υγιεινής.
Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε εάν μπορείτε να διατηρήσετε την καθημερινή σας ρουτίνα στοματικής υγείας: βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα, χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα τακτικά και στοματικό διάλυμα με φθόριο μία φορά την ημέρα .
Μειώστε τα ζαχαρούχα και κολλώδη τρόφιμα: η υπερβολική πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων οδηγεί σε φθορά των δοντιών και σχετίζεται επίσης με άλλα προβλήματα υγείας. Τροφές όπως τα ζαχαρούχα αρτοσκευάσματα είναι από τις αγαπημένες των διακοπών. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να τα αποφύγουμε εντελώς, βοηθά το να προσπαθούμε να τα καταναλώνουμε με μέτρο . Προσέξτε ιδιαίτερα τις πολύ κολλώδεις ή σκληρές τροφές (πχ ζαχαρωμένους ξηρούς καρπούς) που μπορεί να σπάσουν δόντια, σφραγίσματα, στεφάνες ή οδοντοστοιχίες .
Πίνετε άφθονο νερό: βοηθά στην απομάκρυνση των σωματιδίων των τροφίμων και των βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα.
Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη: μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής σάλιου το οποίο βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων στο στόμα και στην πρόληψη της τερηδόνας.

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...