Πολλοί ασθενείς αναρωτιούνται αν είναι απαραίτητο να αποκαταστήσουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από δόντια που έχουν αφαιρεθεί, ειδικά στην πίσω περιοχή του στόματος όπου η απώλεια ενός ή και περισσοτέρων δοντιών μπορεί να μην είναι ορατή στο χαμόγελο. Στην πραγματικότητα υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο να αντικαταστήσετε τα δόντια που λείπουν, ακόμη και εκείνα που δεν είναι ορατά. Όσο περισσότερα δόντια χάνονται τόσο σοβαρότερα προβλήματα μπορεί να προκύψουν.
Καταρχήν, η απώλεια δοντιών μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στη μάσηση καθώς επιβαρύνονται τα δόντια που έχουν απομείνει και αν έχουν χαθεί περισσότερα του ενός, η λειτουργία μετατοπίζεται στην απέναντι πλευρά (μονόπλευρη μάσηση) .Επίσης, τα δόντια δίπλα από το κενό μπορεί να μετακινηθούν (να «γείρουν»), αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα άνω και κάτω δόντια έρχονται σε επαφή. Παράλληλα, το αντίστοιχο δόντι της άλλης γνάθου, έχει την τάση να μετακινείται (να υπερεκφύεται) λόγω της απουσίας ανταγωνιστή , με αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται σταδιακά η ρίζα του, να συσσωρεύονται υπολείμματα τροφών και να προκληθεί υπερευαισθησία και ουλίτιδα. Εάν η απώλεια αφορά πρόσθια δόντια, προφανώς συνυπάρχουν προβλήματα αισθητικής φύσεως και ομιλίας. Τέλος, η απώλεια ενός δοντιού διευκολύνει τη δημιουργία τερηδόνας και οδοντικής πλάκας σε παρακείμενες περιοχές.
Το μοναδικό δόντι που δεν είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί σε περίπτωση απώλειας είναι ο τρίτος γομφίος (φρονιμίτης).
Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε αναλυτικά για τις διαθέσιμες μεθόδους αποκατάστασης των κενών που δημιουργούνται από την απώλεια δοντιών.