ΑΜΑΛΓΑΜΑ

ΑΜΑΛΓΑΜΑ

Το Οδοντιατρικό αμάλγαμα (μεταλλικά σφραγίσματα) είναι ένα κράμα του υδραργύρου με άλλα μέταλλα και χρησιμοποιείται ως υλικό για  εμφράξεις εδώ και πολλές δεκαετίες.

Την τελευταία εικοσαετία, άρχισε να αναπτύσσεται ένας έντονος προβληματισμός σχετικά με την επικινδυνότητα του αμαλγάματος και συγκεκριμένα του περιεχόμενου υδραργύρου. Όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες έρχονται να θέσουν υπό ισχυρή αμφισβήτηση την ασφάλεια του υλικού για τον ασθενή.

Ο υδράργυρος και οι ενώσεις του θεωρούνται εξαιρετικά τοξικές για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. Η τοξικότητα του Υδραργύρου για τον οργανισμό έχει τεκμηριωθεί αρκετά καλά.  Η έκθεση του οργανισμού στον υδράργυρο μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα, τα νεφρά, την ανάπτυξη του εμβρύου κλπ. Έχουν αναφερθεί διαταραχές του νευρικού συστήματος  όπως οξυθυμία,  προβλήματα όρασης ή ακοής,  απότομες μεταβολές στη διάθεση, απώλεια μνήμης  κ.α. οι οποίες υποστηρίζεται ότι συνδέονται με την έκθεση σε ατμό υδραργύρου. Η  έκθεση σε υψηλές δόσεις μπορεί επίσης  να προκαλέσει οξύ θωρακικό πόνο, δύσπνοια, πνευμονικό οίδημα και να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο. Τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου στην κυκλοφορία του αίματος των αγέννητων µωρών και των μικρών παιδιών μπορούν να βλάψουν το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα.

Ωστόσο , ακόμη και οι σχετικά χαμηλές δόσεις μπορούν να προσβάλουν σοβαρά το νευρικό σύστημα και έχουν συνδεθεί με ενδεχόμενες επιβλαβείς επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό, στο ανοσοποιητικό και στο αναπαραγωγικό σύστημα. Ο υδράργυρος είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στο περιβάλλον, όπου μπορεί να μετασχηματιστεί σε μεθυλοϋδράργυρο, δηλαδή στην πλέον τοξική μορφή του. Ο μεθυλοϋδράργυρος διαπερνά εύκολα τον πλακούντα και το αιματοεγκεφαλικό φράγμα, με αποτέλεσμα να εμπνέει ιδιαίτερες ανησυχίες η έκθεση σ’ αυτόν των εγκύων γυναικών και των παιδιών.

Η χρόνια δηλητηρίαση συμβαίνει όταν η έκθεση στη μόλυνση διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, µέσα από τη διαδικασία σταδιακής  απορρόφησης μικρών ποσοτήτων σε βάθος χρόνου. Η μακροπρόθεσμη έκθεση σε ανόργανο υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα από όλα τα συστήματα του οργανισμού.

Παράλληλα, έχει αναδειχθεί  η περιβαλλοντική διάσταση του θέματος και έγινε έκκληση στην ανάγκη για ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που εμπεριέχουν κατάλοιπα από αυτό το υλικό, όπως και των λυμάτων που συγκεντρώνονται από τις σιελαντλίες και τις χειρουργικές αναρροφήσεις.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα της κινητοποίησης των Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών επιτροπών όσο αφορά τον Υδράργυρο είναι τα εξής :  

Η χρήση του υδραργύρου βαίνει φθίνουσα, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η FDA (Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) , συστήνει σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι εγκυμονούσες και τα άτομα που η κατάσταση της υγείας τους μπορεί να επιβαρυνθεί από την παρουσία του υδραργύρου να επιλέγουν άλλου είδους εμφρακτικά υλικά για τις συντηρητικές αποκαταστάσεις στο στόμα τους.  *Η Ελβετία το απαγόρευσε σε εγκύους και παιδιά .

Τον Σεπτέμβριο του 2008, εκδόθηκε νομοθεσία για την απαγόρευση όλων των εξαγωγών υδραργύρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ισχύ από τον Μάρτιο του 2011.

Σε χώρες όπως η Νορβηγία και η Δανία, η χρήση του έχει ήδη περιοριστεί και προτείνεται η αφαίρεση παλαιών εμφράξεων αμαλγάματος, ενώ στη Σουηδία απαγορεύεται εντελώς κάθε χρήση του στην οδοντιατρική.

Μετά το συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον στη Γενεύη (INCS), αποφασίστηκε η σταδιακή μείωση της χρήσης αμαλγάματος σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η οριστική κατάργηση του υλικού δεν έχει κατοχυρωθεί νομικά σε ευρύ κλίμακα διότι προσκρούει σε μια σειρά θεμάτων, κυρίως οικονομικής φύσης. Το αμάλγαμα παραμένει το πιο φτηνό υλικό και καλύπτει τις οδοντιατρικές ανάγκες μεγάλου τμήματος του πληθυσμού.

Στα πλαίσια της πρόληψης και προώθησης της στοματικής υγείας,  στο Οδοντιατρικό μας κέντρο χρησιμοποιούμε λευκά υλικά στην μεγάλη πλειοψηφία των επανορθωτικών μας αποκαταστάσεων.

Επίσης αναλαμβάνουμε,  την ασφαλή αφαίρεση και  αντικατάσταση παλιών εμφράξεων αμαλγάματος, με σύνθετες ρητίνες (λευκά σφραγίσματα).  Ένα επιπλέον όφελος για τον ασθενή είναι η βελτίωση της αισθητικής λόγω  απουσίας του μετάλλου στη στοματική κοιλότητα.  

Επικοινωνήστε μαζί μας αν επιθυμείτε  να αφαιρέσετε τον υδράργυρο από τα δόντια σας  και θα σας ενημερώσουμε  για το πρωτόκολλο προφύλαξης και τη διαδικασία που ακολουθούμε.

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...