ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο θα πρέπει να γίνεται μεταξύ 3-4 ετών. Η υποστήριξη του Οδοντιάτρου  εξασφαλίζει από  νωρίς καλή στοματική υγεία και αποτρέπει τη φθορά των δοντιών. Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσει η εφαρμογή υγιεινών συνηθειών από νεαρή ηλικία. Όταν τα παιδιά εφαρμόζουν από νωρίς τις συνήθειες αυτές , είναι πολύ πιθανό ότι θα τις διατηρήσουν καθώς μεγαλώνουν.

Παράλληλα, η  πρώτη επίσκεψη του παιδιού  στον Οδοντίατρο είναι μια ευκαιρία να εκπαιδευτούν και οι γονείς  σχετικά με τους ενδεδειγμένους τρόπους καθαρισμού των δοντιών του παιδιού τους και τη συνιστώμενη πρόσληψη φθορίου με βάση την ηλικία .

Πριν από την πρώτη επίσκεψη του παιδιού σας , καλό είναι ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να εξασφαλίσετε ότι  θα έχετε  καλύτερη ποιότητα  περίθαλψης και ότι θα μειώσετε το άγχος που το παιδί σας μπορεί να αισθάνονται σχετικά με την εξέταση:

 1. Επιλέξτε τον κατάλληλο Οδοντίατρο.

Αναγνωρίζοντας καταρχήν τη σημασία της στοματικής υγείας των παιδιών , το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί ο κατάλληλος  Οδοντίατρος , κάτι που δεν είναι πάντοτε εύκολο.Μπορείτε να αναζητήσετε συστάσεις από φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα ή τον παιδίατρο που το παρακολουθεί, καθώς και να αναζητήσετε πληροφορίες στο διαδίκτυο. Αφού περιορίσετε τις επιλογές σας σε 1-2 μπορείτε να επισκεφτείτε τον Οδοντίατρο για να διαπιστώσετε αν η ατμόσφαιρα του χώρου αναμονής καθώς και το προσωπικό, είναι φιλικά προς τα παιδιά.  Επιπλέον, ενημερωθείτε για  την εμπειρία του Οδοντιάτρου  στο χειρισμό νεαρών ασθενών.

2. Προετοιμάστε το παιδί σας για την επίσκεψη.

Κλείστε ραντεβού με τον Οδοντίατρο και ρωτήστε τι περιλαμβάνει η πρώτη επίσκεψη , ώστε να μπορείτε να προετοιμάσετε κατάλληλα το παιδί σας.Η σκέψη ότι θα πάει στον Οδοντίατρο είναι απωθητική για τα περισσότερα παιδιά. Είναι αναμενόμενο ότι δε θα αισθάνεται άνετα όταν καθήσει για πρώτη φορά στην καρέκλα και έρθει σε επαφή με τον Οδοντίατρο  Ωστόσο, μπορείτε να το προετοιμάσετε σταδιακά. Εξηγήστε του για ποιο λόγο  η επίσκεψη είναι απαραίτητη και για να μειώσετε το άγχος αποφύγετε τη χρήση λέξεων που μπορεί να τα τρομάξουν. Σε περίπτωση που το παιδί σας αρνείται να συνεργαστεί ή αντιδράσει άσχημα, να έχετε έτοιμο ένα εναλλακτικό σχέδιο αντιμετώπισης. Αν συνεχίσει να αισθάνεται άβολα και να αντιδρά ίσως χρειαστεί να αναβάλλετε το ραντεβού για λίγες ημέρες αργότερα.

3. Μάθετε τι περιλαμβάνει η πρώτη επίσκεψη για να είστε προετοιμασμένοι.

Η Πρώτη επίσκεψη ενός παιδιού θέτει τις βάσεις για καλή στοματική υγεία.Ο οδοντίατρος θα προβεί στον έλεγχο των δοντιών, των ούλων, της γνάθου, του τρόπου που κλείνουν τα δόντια μεταξύ τους για να διαπιστώσει  αν υπάρχουν προβλήματα που χρήζουν  προσοχής. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί και ακτινογραφικός έλεγχος.

Ο οδοντίατρος επιπλέον θα συζητήσει μαζί σας το ρόλο σας στην στοματική υγεία του παιδιού και θα σας ενημερώσει για τη διαδικασία ανατολής των δοντιών, της ανάπτυξης της γνάθου, τους παράγοντες κινδύνου που φθείρουν τα δόντια ,καθώς επίσης  για τον τρόπο που μπορείτε να το βοηθήσετε να τα φροντίσει στο σπίτι.Για να βεβαιωθείτε ότι θα λάβετε όλες τις απαραίτητες  πληροφορίες , μπορείτε να προετοιμάσετε μια λίστα ερωτήσεων πριν το ραντεβού.

4. Λάβετε υπόψη άλλες σημαντικές λεπτομέρειες.

Εντάξετε το παιδί σας σε πρόγραμμα επανελέγχου ανά εξάμηνο, κάτι που ισχύει εξίσου και στους ενήλικες.

Μάθετε πώς μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Οδοντίατρο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης , ώστε να είστε βέβαιοι ότι θα δοθεί επείγουσα οδοντιατρική περίθαλψη αν χρειαστεί.

5. Δώστε το καλό παράδειγμα στο σπίτι.

Τα παιδιά μιμούνται συνήθως τις συνήθειες που βλέπουν στους γονείς τους. Έτσι, ξεκινώντας εσείς να εφαρμόζετε καλή στοματική υγιεινή,  τα παιδιά θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας.

Όταν οι καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής αρχίσουν να εφαρμόζονται από νωρίς, κατά κανόνα δεν εγκαταλείπονται με την πάροδο της ηλικίας . Για το λόγο αυτό ξεκινήστε από την πρώτη παιδική ηλικία τις επισκέψεις στον οδοντίατρο . Έτσι, όχι  μόνο θα διατηρήσουν λευκά και υγιή τα δόντια τους  αλλά και θα τα βοηθήσετε να αναπτύξουν και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του  καθώς μεγαλώνουν.

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...