ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ

ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ

Η στοματική κοιλότητα είναι ο καθρέφτης της γενικής υγείας του οργανισμού, δυστυχώς όμως δεν τη φροντίζουμε όσο θα έπρεπε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών η κακή στοματική υγεία συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την άνοδο του σακχάρου στο αίμα, τις καρδιακές παθήσεις, τις φραγμένες αρτηρίες και αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών στην εγκυμοσύνη.

Πολλά από τα προβλήματα των δοντιών και ούλων, καθώς και οι επιπτώσεις τους, θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί εάν ακολουθούσαμε ορισμένους απλούς κανόνες. Οι τακτικές επισκέψεις στον Οδοντίατρο, σε συνδυασμό με το καθημερινό βούρτσισμα και το σωστό διαιτολόγιο αποτελούν τις βάσεις για τη διατήρηση μιας υγιούς οδοντοστοιχίας.

Ακολουθεί μια λίστα με τροφές και συστατικά που είναι χρήσιμο να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας εάν επιθυμείτε να ενισχύσετε τη στοματική σας υγεία.

α) Νερό : η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού βοηθά στην ενυδάτωση της στοματικής κοιλότητας και εμποδίζει τη συσσώρευση βακτηρίων. Επιπλέον, το νερό διεγείρει τους σιελογόνους αδένες για παραγωγή σάλιου, κάτι που διευκολύνει την απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών από τις επιφάνειες των δοντιών.

β) Τυρί : πρόκειται για τρόφιμο που λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες , συχνά αποφεύγεται η κατανάλωσή του και υποβαθμίζεται η θρεπτική του αξία. Πρόκειται για μια πλούσια πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και πρωτεινών , που ενισχύουν και τη στοματική υγεία.

γ) Μήλα : το θαυματουργό αυτό τρόφιμο βρίσκεται σε κάθε λίστα υγιεινής διατροφής. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και λειτουργεί σαν ένα είδος φυσικής οδοντόβουρτσας για την οδοντοστοιχία, ασκώντας ενα ευεργετικό μηχανικό ερέθισμα στα ούλα και τα δόντια. Το ίδιο ισχύει και για άλλες τραγανές τροφές, όπως τα καρότα.

δ) Τσαι: το πράσινο τσάι, χωρίς ζάχαρη , περιέχει κατεχίνες, οι οποίες καταστρέφουν τα βακτήρια που συσσωρεύονται στην πλάκα που σχηματίζεται στις επιφάνειες των δοντιών και ανάμεσά τους. με τον τρόπο αυτό μειώνεται η πιθανότητα σχηματισμού τερηδονικών κοιλοτήτων και ουλίτιδας.

ε) Κρεμμύδια : σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα κρεμμύδια περιέχουν αντιμικροβιακές ουσίες και  μπορούν να καταστρέψουν ορισμένα στελέχη βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα και περιοδοντική νόσο. Για να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή ευεργετική τους δράση θα πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα και ωμά.

στ) Ξηροί καρποί : περιέχουν φώσφορο, μαγνήσιο, κάλλιο, ψευδάργυρο και ασβέστιο. Τα παραπάνω συστατικά συμβάλλουν στην ενίσχυση των οδοντικών ουσιών

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...