ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Η υγεία των δοντιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διατροφικές σας συνήθειες. Η υιοθέτηση κάποιων απλών διατροφικών οδηγιών μπορεί να σας βοηθήσει να την εξασφαλίσετε.

Τα σάκχαρα που περιέχονται σε ορισμένα φαγητά και ποτά καταστρέφουν τα δόντια και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Τροφές που λόγω της σύστασής τους έχουν την τάση να προσκολλώνται στα δόντια (όπως σταφίδες, λουκούμια, μαστιχωτά , μαλακές καραμέλες κ.α.) βλάπτουν περισσότερο.

Πολλοί χυμοί φρούτων περιέχουν ζάχαρη και υψηλά επίπεδα κιτρικού οξέος, που προκαλεί διάβρωση των δοντιών. Το ίδιο ισχύει για τα ανθρακούχα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά.

Η κατανάλωση γλυκών είναι προτιμότερο να γίνεται αμέσως μετά τη λήψη των γευμάτων παρά στο ενδιάμεσο.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που περιέχονται σε πολλές τροφές μπορούν να μετατραπούν σε ζάχαρη και να βλάψουν εξίσου τα δόντια οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη δε βλάπτουν. Αντιθέτως, με την ενεργοποίηση των σιαλογόνων  αδένων για παραγωγή σάλιου, συντελούν στον καθαρισμό από τα οξέα των βακτηρίων. Το ίδιο ισχύει και για τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ασβέστιο, που είναι απαραίτητο για την υγεία τόσο των δοντιών όσο και του σκελετού του σώματος.

Αν η διατροφή δεν είναι ισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά, μειώνεται η αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις και φλεγμονές όπως η περιοδοντίτιδα μπορεί να εξελιχθούν ταχύτερα.

Χημικές δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσουν χαρακτηριστική κακοσμία του στόματος.  

Η υπερβολική κατανάλωση καφέ κιτρινίζει την αδαμαντίνη.

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...