Προληψη

Προληψη

Ο στόχος της Οδοντιατρικής πρόληψης είναι διπλός: η έγκαιρη ανίχνευση των παθήσεων του στόματος η διατήρηση της στοματικής υγείας.

Οι λειτουργίες που επιτελεί ο  οδοντικός φραγμός σε συνεργασία με τους ιστούς της στοματικής κοιλότητας είναι πολύ σημαντικές. Σε επίπεδο αισθητικής, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την θετική επίδραση ενός υγιούς,  ελκυστικού χαμόγελου στην ψυχολογία του ανθρώπου και στις σχέσεις του με το περιβάλλον. 

Η Υγεία όμως του στόματος δεν περιορίζεται σε  ένα όμορφο χαμόγελο. Είναι ο καθρέφτης της γενικής σας υγείας. Η αμέλεια της φροντίδας του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Ένα παραμελημένο στόμα αποτελεί αφετηρία λοιμώξεων οι οποίες ενδέχεται να απειλήσουν ζωτικά όργανα.

Άτομα που πάσχουν από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από στεφανιαία νόσο ή μικροβιακή ενδοκαρδίτιδα. Επίσης, η μάσηση της τροφής με δόντια λιγότερα από το φυσιολογικό, δεν γίνεται σωστά, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σε βάθος χρόνου διαταραχές του πεπτικού μηχανισμού. Η απώλεια δοντιών μπορεί να προκαλέσει και διαταραχή της σύγκλεισης, με δυσάρεστα επακόλουθα για τα υπόλοιπα δόντια και την κροταφογναθική άρθρωση.

Μεγάλος αριθμός ασθενειών προκαλεί συμπτώματα (πολλές φορές τα πρώτα) από τη στοματική κοιλότητα. Το Οδοντιατρικό τσεκάπ σας βοηθά να ανακαλύψετε έγκαιρα κάποια άλλη σοβαρή πάθηση που σας ταλαιπωρεί ή θα σας ταλαιπωρήσει στο μέλλον.

Μπορείτε να εξασφαλίσετε τη στοματική υγεία, αν εφαρμόσετε τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

  1. Βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα. Πρόκειται για τον πιο σημαντικό κανόνα για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.
  2. Η χρήση οδοντικού νήματος: θεωρείται αναγκαία διότι είναι ο μόνος τρόπος να αφαιρεθούν τα υπολείμματα τροφών και η μικροβιακή πλάκα από τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών , εκεί δηλαδή όπου δε μπορεί να εισχωρήσει η οδοντόβουρτσα.
  3. Ισορροπημένη διατροφή Η υπερκατανάλωση τροφών που περιέχουν σάκχαρα ή όξινες ουσίες πχ ανθρακούχα αναψυκτικά, ιδιαίτερα στα ενδιάμεσα των γευμάτων, βοηθά την ανάπτυξη των βακτηριδίων και την ανάπτυξη τερηδόνας. Επίσης η μειωμένη πρόσληψη ορισμένων βιταμινών (πχ βιταμίνης C) έχει συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητα ουλίτιδας.
  4. Τακτική επίσκεψη στον Οδοντίατρο (1-2 φορές ετησίως και κάθε φορά που διαπιστώνετε κάποιο πρόβλημα στη στοματική σας κοιλότητα).
  5. Πρόσληψη φθορίου: το φθόριο θωρακίζει τα δόντια καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά στην προσβολή από τερηδόνα. Η πρόσληψη μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους όπως οδοντόπαστες και στοματικά διαλύματα, δισκία φθορίου, και με τη μέθοδο της φθορίωσης που εφαρμόζεται στο Ιατρείο.
Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...