ΑΝΑΤΟΛΗ ΔΟΝΤΙΩΝ

ΑΝΑΤΟΛΗ ΔΟΝΤΙΩΝ

Διακρίνουμε δύο ομάδες δοντιών, τα νεογιλά  και τα μόνιμα. Αν και το πρώτο παιδικό δόντι εμφανίζεται στο στόμα τον 6ο περίπου  μήνα της ζωής, τα νεογιλά έχουν σχεδόν πλήρως σχηματιστεί κατά τη γέννηση. Η γέννηση επίσης  σηματοδοτεί την έναρξη σχηματισμού των μόνιμων δοντιών. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί για τα επόμενα 13 περίπου έτη.

Η ανατολή, δηλαδή η εμφάνιση μέσα στο στόμα και των είκοσι  δοντιών που αποτελούν συνολικά τον νεογιλό φραγμό, ολοκληρώνεται τον τρίτο χρόνο της ζωής. Τα πρώτα μόνιμα δόντια αρχίσουν να εμφανίζονται γύρω στον 6ο χρόνο, και με εξαίρεση τους τρίτους γομφίους, η ανατολή τους ολοκληρώνεται  μεταξύ του 12ου – 14ου έτους της ζωής.  Οι φρονιμίτες αρχίζουν τυπικά να ανατέλλουν από την ηλικία των 17 και μετά.

Ο συνολικός αριθμός των μόνιμων δοντιών είναι 32. Λίγοι άνθρωποι έχουν διαθέσιμο χώρο για 32 δόντια, αυτός  είναι και ο λόγος που οι φρονιμίτες παραμένουν συνήθως έγκλειστοι στο οστό της γνάθου.

Η  ανατολή των νεογιλών  μπορεί να συνοδεύεται από ελαφρά συμπτώματα, όπως η αυξημένη έκκριση σάλιου ή το αίσθημα φαγούρας στην αντίστοιχη περιοχή των ούλων. Άλλοτε τα ούλα μπορεί να αποκτήσουν μελανή χροιά και να σημειωθεί πυρετός. Μερικά παιδιά εμφανίζουν τάση για εμετό, αϋπνία και στοματίτιδα.

Δε θα πρέπει να ανησυχείτε ιδιαίτερα διότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ενοχλήσεις υποχωρούν μόλις ανατείλει το δόντι. Αν τα συμπτώματα παρατείνονται ή χειροτερεύουν καλό είναι να ζητήσετε τη γνώμη Οδοντιάτρου ο οποίος θα σας δώσει οδηγίες για την ανακούφιση του παιδιού και την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...