Φοβάται το παιδί σας τον Οδοντίατρο;

Φοβάται το παιδί σας τον Οδοντίατρο;

Ένα από το πιο συνηθισμένα φαινόμενα που συναντάμε ως Οδοντίατροι είναι τα παιδιά να αισθάνονται άγχος για την επίσκεψη. Η εκδήλωση του φόβου μπορεί να πάρει διάφορες μορφές , από την εσωτερική αγωνία που δεν εκδηλώνεται μέχρι την πλήρη άρνηση να καθίσει στην καρέκλα και να συνεργαστεί για την πραγματοποίηση της θεραπείας. Οι λόγοι πίσω από αυτή τη συμπεριφορά είναι πολλαπλοί και μπορεί να σχετίζονται με την ιδιοσυγκρασία του παιδιού, το βαθμό ενημέρωσης που έχει για τη διαδικασία και τις προηγούμενες εμπειρίες που ενδέχεται να ήταν τραυματικές.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές και οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την κατάσταση πιο αποτελεσματικά :

α) Επιδιώξτε να φέρετε σε επαφή το παιδί σας με το Οδοντιατρικό περιβάλλον σε νεαρή ηλικία για να το βοηθήσετε να συνηθίσει και να προσαρμοστεί πιο αποτελεσματικά.

β) Να είστε πάντοτε θετικοί και αισιόδοξοι όταν συζητάτε μαζί του για το ζήτημα της Οδοντιατρικής επίσκεψης. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε λέξεις όπως “πόνος” , που μπορεί να διεγείρουν την άμυνα του παιδιού. Μπορείτε αντιθέτως να εστιάσετε στα οφέλη της στοματικής υγιεινής και των καθαρών δοντών.

γ)Διαβάστε σχετικά βιβλία μαζί με το παιδί σας. Η γλώσσα που συνήθως χρησιμοποιείται από το συγγραφέα είναι φιλική και διασκεδαστική. Μπορείτε επίσης να προτείνετε κάποιο παιχνίδι στο παιδί όπου εσείς είστε ο Οδοντίατρος και εκείνο ο ασθενής. Αν το παιδί δοκιμάσει τη διαδικασία και αποκτήσει μια στοιχειώδη γνώση πριν την πραγματική επίσκεψη, θα το βοηθήσει να εκλογικεύσει την εμπειρία και να είναι πιο προετοιμασμένο ψυχολογικά.

δ) Εάν το παιδί είναι συναισθηματικά δεμένο με κάποιο αντικείμενο, πχ αρκουδάκι, μπορείτε να του προτείνετε να το πάρει μαζί του. Αυτό θα το βοηθήσει να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια στην Οδοντιατρική καρέκλα.

ε) Το πιο σημαντικό είναι να παραμείνετε ήρεμοι κατά τη διάρκεια του ραντεβού. Εάν το παιδί αντιληφθεί ότι και ο γονιός αισθάνεται άγχος, θα είναι πολύ δυσκολότερο να νιώσει και το ίδο άνετα.

στ) Επιβράβευση : στο μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών, το κίνητρο της ανταμοιβής για την καλή συμπεριφορά τους μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να συνεργαστούν αρμονικά.

Το Ιατρείο μας είναι φιλικό προς τα παιδιά και έχουμε μεριμνήσει για να κάνουμε την επίσκεψη πιο ευχάριστη. Επιτρέπουμε στους γονείς να παραμένουν στο εξεταστήριο όταν αυτό βοηθά το παιδί και εξηγούμε αναλυτικά τη διαδικασία χρησιμοποιώντας κατανοητή γλώσσα για να ξέρει τι να περιμένει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Η πολυετής εμπειρία μας με τους μικρούς ασθενείς μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τα παιδιατρικά περιστατικά. Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία μπορείτε ευχαρίστως να επικοινωνήσετε με το Οδοντιατρικό μας κέντρο.

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...