Υπερευαισθησία δοντιών

Υπερευαισθησία δοντιών

Τα δόντια μας καλύπτονται από ένα προστατευτικό στρώμα, την αδαμαντίνη (σμάλτο). Το πάχος της αδαμαντίνης ποικίλλει, με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να έχουν φυσιολογικά πιο ευαίσθητα δόντια.

Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η ευαισθησία ενός ή περισσοτέρων δοντιών είναι μια κατάσταση δυσφορίας ή πόνου κατά τη λήψη ζεστών, κρύων, ξινών ή γλυκών και συμβαίνει όταν η αδαμαντίνη έχει αρχίσει να φθείρεται ή έχει καταστραφεί. Ευαισθησία μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και όταν αναπνέετε κρύο αέρα.  

Η φθορά της αδαμαντίνης έχει ως αποτέλεσμα την αποκάλυψη της υποκείμενης οδοντίνης, η οποία περιέχει νευρικές απολήξεις. Όταν η οδοντίνη έρχεται σε επαφή με εξωτερικά ερεθίσματα και ανάλογα με το αίτιο που την προκαλεί, προκαλείται επώδυνη αντίδραση που διαρκεί στιγμιαία (όσο διαρκεί το ερέθισμα) ή μπορεί να συνεχιστεί για ορισμένο χρονικό διάστημα.  

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες ευαισθησίας των δοντιών. Μία από τις συχνότερες είναι το επίμονο βούρτσισμα με σκληρή οδοντόβουρτσα. Επίσης, το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου ή ακόμη και της ημέρας σταδιακά προκαλεί απώλεια του σμάλτου σας. Άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες είναι  η συστηματική κατανάλωση όξινων τροφών, η προσβολή από τερηδόνα, ασθένειες των ούλων και δόντια που έχουν υποστεί ράγισμα ή κάταγμα.  

Για να μειώσετε ή να εξαλείψετε την ευαισθησία των δοντιών, μπορείτε να εφαρμόσετε τις ακόλουθες οδηγίες:

• Αν χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσα με τρίχες μέτριας ή υψηλής σκληρότητας, αντικαταστήστε τη με κάποια που διαθέτει μαλακές τρίχες. Φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια με απαλές κινήσεις.

• Επιλέξτε μια οδοντόπαστα ειδική για ευαίσθητα δόντια. Τα συστατικά που περιέχει μειώνουν την ευαισθησία καθώς μπλοκάρουν τη μετάδοση πόνου από τις νευρικές απολήξεις.

• Ενισχύστε το σμάλτο σας χρησιμοποιώντας  στοματικό διάλυμα με φθόριο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν επίσης gel που μπορείτε να τοποθετήσετε επάνω στα ευαίσθητα δόντια προκειμένου να ανακουφιστείτε.

•  Αποφύγετε φαγητά και ποτά που είναι πολύ ζεστά, κρύα, γλυκά ή ξινά ή περιορίστε την πρόσληψή τους.

• Εάν τρίζετε ή σφίγγετε τα δόντια σας, προμηθευτείτε από τον Οδοντίατρο έναν ειδικό προστατευτικό νάρθηκα τον οποίο θα φοράτε κατά τη διάρκεια του ύπνου προκειμένου να σταματήσει η φθορά των δοντιών. Ο νάρθηκας είναι εξατομικευμένος και κατασκευάζεται μετά από λήψη αποτυπωμάτων της οδοντοστοιχίας σας.

• Επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό για ενδοστοματικό έλεγχο  και καθαρισμό των δοντιών. Η έγκαιρη επίσκεψη , ιδίως όταν αντιμετωπίζετε οδοντικά προβλήματα που ενδέχεται να μη γνωρίζετε, έχει μεγάλη σημασία γιατί έτσι αποτρέπεται η περαιτέρω ζημιά. Η κατάλληλη για την περίπτωση σας θεραπεία μπορεί να ποικίλλει(έμφραξη, απονεύρωση, κατασκευή στεφάνης κ.α) και μπορεί να επιδιορθώσει τις φθαρμένες επιφάνειες, να εξαλείψει την ευαισθησία και να αποκαταστήσει λειτουργικά ή και αισθητικά τα δόντια.  

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...