Οδοντιατρική και φθόριο

Οδοντιατρική και φθόριο

Το φθόριο είναι ένα πολύτιμο για τη στοματική υγεία φυσικό μεταλλικό στοιχείο. Χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική για να ενισχύσει την αδαμαντίνη των δοντιών , συμβάλλοντας αποφασιστικά στην πρόληψη της τερηδόνας.  Η ευεργετική του δράση συνίσταται στην αναδόμηση της αδαμαντίνης και  την επιβράδυνση απώλειας μεταλλικών στοιχείων από την επιφάνειά της. Επιπλέον εμποδίζει την ανάπτυξη επιβλαβών στοματικών βακτηρίων. Με τον τρόπο αυτό καθιστά την αδαμαντίνη πιο ανθεκτική στα οξέα.

Στη φύση μπορεί να βρεθεί στο νερό, το έδαφος, τα φυτά κ.α. Το νερό του δικτύου ύδρευσης πολλών χωρών είναι εμπλουτισμένο με φθόριο όπως επίσης  προστίθεται στις οδοντόπαστες και άλλα οδοντιατρικά προϊόντα (όπως τσίχλες ή  στοματικά διαλύματα) προκειμένου να συμβάλλει στην καταπολέμηση της τερηδόνας. Εάν το πόσιμο νερό δεν περιέχει φθόριο και δεν βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια με φθοριούχο οδοντόπαστα, ο κίνδυνος τερηδονισμού αυξάνει. Στις περιπτώσεις αυτές ο Οδοντίατρος ενδέχεται να προτείνει τη λήψη σταγόνων ή δισκίων φθορίου.  Μπορεί επίσης να σας συστήσει φθορίωση στο Οδοντιατρείο, μια απλή διαδικασία που περιλαμβάνει την εφαρμογή πυκνού διαλύματος φθορίου σε μορφή τζελ, συνήθως κάθε 6-12 μήνες.

Η υπερβολική λήψη φθορίου μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση λευκών κηλίδων στην επιφάνεια των δοντιών του παιδιού σας. Για το λόγο αυτό συστήνουμε την τοποθέτηση μικρής ποσότητας οδοντόπαστας (μέγεθος μπιζελιού) στην οδοντόβουρτσα και την επίβλεψη της διαδικασίας βουρτσίσματος , ειδικά σε μικρές ηλικίες όπου ενδέχεται η οδοντόπαστα να καταπίνεται.  

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...