ΑΡΑΙΟΔΟΝΤΙΑ

ΑΡΑΙΟΔΟΝΤΙΑ

Η αραιοδοντία είναι μία κατάσταση η οποία συνήθως οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες ή σε μετατόπιση  λόγω περιοδοντίτιδας, μιας πάθησης που προκαλεί απώλεια του οστού το οποίο περιβάλλει και στηρίζει τα δόντια. Στην πρόσθια περιοχή του στόματος, η αραιοδοντία προκαλεί αισθητικό πρόβλημα, ειδικά αν αφορά το διάστημα ανάμεσα στους κοπτήρες. Η διόρθωσή του προβλήματος μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους.

Η ορθοδοντική θεραπεία είναι η μέθοδος εκλογής όταν τα δόντια είναι γερά και ο ασθενής αποδέχεται τα μειονεκτήματα αυτής της διαδικασίας (αυξημένο κόστος, χρονοβόρα μέθοδος, δυσκολία επίτευξης σωστής στοματικής υγιεινής).

Εναλλακτικές μέθοδοι για τη διόρθωση της αραιοδοντίας είναι η τοποθέτηση σύνθετης ρητίνης, η κατασκευή όψεων από πορσελάνη και οι ολοκεραμικές στεφάνες-στεφάνες ζιρκονίου. Τα πλεονεκτήματα των παραπάνω μεθόδων σε σύγκριση με την Ορθοδοντική είναι το χαμηλότερο κόστος, η πολύ ταχύτερη ολοκλήρωση της θεραπείας και ο ευκολότερος καθαρισμός των δοντιών.

Το μειονέκτημα της συγκόλλησης με σύνθετη ρητίνη είναι η μειωμένη αντοχή σε περίπτωση καταπόνησης, γεγονός που σημαίνει ότι οι αποκαταστάσεις χρειάζονται φροντίδα και ενδεχομένως επιδιορθώσεις στην πορεία των ετών. Σε ότι αφορά τις όψεις και στεφάνες , είναι αναγκαίο να τροχιστεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό το δόντι που θα δεχτεί την αποκατάσταση, η αισθητική τους όμως απόδοση είναι ανώτερη και η αντοχή τους μεγαλύτερη.   

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...