ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑ

ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑ

H υγεία του παιδιού σας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Σε κάθε παιδί που επισκέπτεται το Ιατρείο μας συμπεριφερόμαστε σαν να ήταν δικό μας. Φροντίζουμε παιδιά κάθε ηλικίας παρέχοντας ολοκληρωμένη,  παιδοδοντιατρική περίθαλψη. Η ομάδα μας γνωρίζει πώς να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τα παιδιά  και η πρακτική μας προσαρμόζεται στις μοναδικές ανάγκες και την προσωπικότητα των μικρών μας ασθενών.

Πέρα από το θεραπευτικό μας έργο, στόχος μας είναι να μεταδώσουμε τον ενθουσιασμό για την υγιεινή των δοντιών και να κάνουμε κάθε επίσκεψη ευχάριστη.

Πρώτη επίσκεψη:
Ιδανικά πρέπει να γίνεται  6 περίπου μήνες μετά την ανατολή των νεογιλών δοντιών. Τα οδοντιατρικά προβλήματα μπορεί να ξεκινήσουν πολύ νωρίς. Προτείνουμε  μέτρα πρόληψης κατά της τερηδόνας και προσφέρουμε συμβουλές για τη διατροφή του παιδιού και την αντιμετώπιση δυνητικά βλαπτικών έξεων (όπως ή χρήση πιπίλας). Επίσης μπορούμε να ανιχνεύσουμε πιθανά ορθοδοντικά προβλήματα εν τη γενέσει τους.
Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για την πορεία  της επίσκεψης. Το μόνο που συνήθως χρειάζεται είναι μια μικρή ψυχολογική προετοιμασία του παιδιού. Στο οδοντιατρείο μας αφιερώνουμε χρόνο στην πρώτη επίσκεψη για την εξοικείωση του παιδιού με το περιβάλλον και την οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης που θα μας βοηθήσει να εκτελέσουμε απρόσκοπτα οδοντιατρικές εργασίες. 
Η ειλικρίνεια, η υπομονή, η εύθυμη διάθεση και η επεξήγηση σε απλή γλώσσα των διαδικασιών που θα ακολουθήσουμε αυξάνουν, θεαματικά  τις πιθανότητες να συνεργαστεί το παιδί . 

Φθορίωση:
Το φθόριο είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο που βελτιώνει τη στοματική υγεία εμποδίζοντας την καταστροφή των  δοντιών.  Όταν τα παιδιά είναι μικρά και τα δόντια τους εξακολουθούν να σχηματίζονται, το φθόριο  καθιστά την αδαμαντίνη πιο ανθεκτική στα οξέα που προκαλούν τερηδόνα.  Υπάρχουν δύο μέθοδοι χορήγησης φθορίου, η  συστηματική και η τοπική.
Η συστηματική φθορίωση γίνεται με την κατάποση δισκίων ή σταγόνων φθορίου και συστήνεται μέχρι την ανατολή όλων των μόνιμων δοντιών. Η υπερβολική ωστόσο δόση  φθορίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως αποχρωματισμό ή στίγματα στην επιφάνεια των δοντιών.
Η τοπική φθορίωση εφαρμόζεται στις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών για την ενίσχυση  του σμάλτου. Τοπική φθορίωση γίνεται μέσα από  οδοντόκρεμες, στοματικές πλύσεις  και φθοριούχα τζελ ή ειδικά βερνίκια που τοποθετούνται στο οδοντιατρείο. Η διαφορά στη δράση των φθοριούχων προϊόντων οφείλεται στη διαφορετική συγκέντρωση του φθορίου. Ένα παιδί δεν μπορεί να λάβει τοπικά υπερβολική ποσότητα φθορίου εφόσον δεν το καταπίνει. Σε παιδιά που είναι ευάλωτα στην τερηδόνα, η φθορίωση από τον Οδοντίατρο θα πρέπει να γίνεται  κάθε 6 μήνες.

Προληπτικές εμφράξεις:
Οι προληπτικές εμφράξεις ή Sealants αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του προληπτικού προγράμματος που εφαρμόζεται στο οδοντιατρικό μας κέντρο. Είναι μία μέθοδος πρόσθετης προστασίας από την τερηδόνα.
Οι μασητικές επιφάνειες των μόνιμων πίσω δοντιών έχουν συχνά βαθιές και στενές αύλακες που ευνοούν την παραμονή υπολειμμάτων τροφών τα οποία δε μπορεί να αφαιρέσει η οδοντόβουρτσα. 
Με τα sealants καλύπτουμε την μασητική επιφάνεια με ειδική λεπτόρρευστη σύνθετη ρητίνη. Εξομαλύνοντας τις αύλακες, διευκολύνουμε την αφαίρεση της οδοντικής πλάκας από την επιφάνεια του δοντιού, αποτρέποντας έτσι τον τερηδονισμό του. Η έμφραξη μπορεί να γίνει σε σύντομο  χρονικό διάστημα, είναι τελείως ανώδυνη, δεν απαιτεί αναισθησία ούτε τρόχισμα του δοντιού. 

Σφραγίσματα νεογιλών:
Σε γενικές γραμμές, τα νεογιλά δόντια φθείρονται από τερηδόνα πολύ ευκολότερα και πολύ γρηγορότερα σε σχέση με τα μόνιμα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το μικρότερο μέγεθος τους, η συχνά μη επιμελής στοματική υγιεινή και η κατανάλωση σακχαρούχων τροφών. Προκειμένου να διατηρήσουμε τα νεογιλά μέχρι την περίοδο της φυσιολογικής τους απόπτωσης, είναι αναγκαίο να τα σφραγίζουμε όταν έστω και μία μικρή κοιλότητα έχει κάνει την εμφάνιση της και πριν επεκταθεί στον πολφό. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται αισθητά η ταλαιπωρία του παιδιού και αποτρέπεται η πρόωρη εξαγωγή, που μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα.

Ανοξείδωτες στεφάνες νεογιλών:
Όταν η μύλη ενός νεογιλού δοντιού έχει καταστραφεί σε μεγάλη έκταση, η έμφραξη δε μπορεί να την αποκαταστήσει ικανοποιητικά. Σε περιπτώσεις όπου η διατήρηση του νεογιλού, μέχρι την περίοδο της φυσιολογικής του απόπτωσης κρίνεται επιβεβλημένη, τοποθετούμε ειδικές ανοξείδωτες στεφάνες, για να καλύψουμε το δόντι και να το ενισχύσουμε λειτουργικά

Εξαγωγή:
Γίνεται όταν η διατήρηση ενός παιδικού δοντιού είναι ανέφικτη ή προβληματική. Η εξαγωγή γίνεται με τοπική αναισθησία εκτός αν το δόντι εμφανίζει υπερβολικά μεγάλη κινητικότητα οπότε το αφαιρούμε εύκολα και ανώδυνα χωρίς την ανάγκη φαρμάκου. Η αφαίρεση τους, κατά κανόνα δεν παρουσιάζει αυξημένο βαθμό δυσκολίας.

Μηχάνημα διατήρησης χώρου:
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μετά από την αφαίρεση ενός νεογιλού ή όταν καθυστερεί σημαντικά η ανατολή του μόνιμου διαδόχου, κρίνεται απαραίτητη η κατασκευή και τοποθέτηση μηχανήματος διατήρησης χώρου. Πρόκειται για ακίνητη ή κινητή συσκευή η οποία διατηρεί το κενό διάστημα μεταξύ των παρακειμένων δοντιών ανέπαφο, δίνοντας έτσι τον αναγκαίο χρόνο στο επόμενο δόντι, να ανατείλει φυσιολογικά. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν ο χώρος έχει απωλεσθεί λόγω μετακίνησης των πλαϊνών δοντιών, το καινούριο δόντι ανατέλλει στραβά, με κίνδυνο πρόκλησης ορθοδοντικής ανωμαλίας. 

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...