ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Τα οδοντικά εμφυτεύματα (πολλοί τα ονομάζουν “φυτευτά δόντια”) είναι μεταλλικοί κοχλίες κατασκευασμένοι από τιτάνιο,  οι οποίοι τοποθετούνται χειρουργικά στο οστό της γνάθου στη θέση δοντιών που χάθηκαν.

Ένα εμφύτευμα αντικαθιστά τη ρίζα ενός δοντιού και πάνω του τοποθετείται μία στεφάνη, που αντικαθιστά τη μύλη. Τα εμφυτεύματα μπορούν να προσφέρουν στους ασθενείς που έχουν χάσει δόντια “μία δεύτερη ευκαιρία”, έναν τρόπο να επανορθώσουν την  απώλεια των δοντιών με ακίνητες προσθετικές αποκαταστάσεις. 

Για να τοποθετήσουμε ένα εμφύτευμα πρέπει να προηγηθεί η λήψη πλήρους ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού, και να διενεργηθεί  σχολαστικός κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος. Το είδος του εμφυτεύματος που επιλέγεται για κάθε ασθενή εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων όπως οι λειτουργικές (μάσηση) και οι αισθητικές (εμφάνιση) ιδιαιτερότητες, το διαθέσιμο οστό ή γενικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα (κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης κ.α).

Γενικά, κάθε άνθρωπος με οργανισμό αρκετά υγιή ώστε να μπορεί να υποβληθεί σε εξαγωγή δοντιού είναι πιθανόν ικανός να δεχτεί ένα εμφύτευμα.

Τα εμφυτεύματα πλεονεκτούν στο γεγονός ότι είναι απόλυτα βιοσυμβατά, αποφεύγεται ο τροχισμός ενός υγιούς παρακείμενου στη νωδή περιοχή δοντιού, μπορούν να λειτουργήσουν όπως ένα φυσικό δόντι  και αν τοποθετηθεί  κινητή οδοντοστοιχία πάνω τους, είναι πολύ πιο σταθερή, ειδικά εάν τα ούλα έχουν υποχωρήσει και το οστό της γνάθου έχει απορροφηθεί.

Ωστόσο, έχουν αυξημένο κόστος, τοποθετούνται χειρουργικά, η θεραπεία καθυστερεί πολύ περισσότερο σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους αποκατάστασης, χρειάζονται επιμελή συντήρηση και δεν ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις.

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...