ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΜΑΛΓΑΜΑΤΟΣ

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΜΑΛΓΑΜΑΤΟΣ

Το Οδοντιατρικό αμάλγαμα (μεταλλικά σφραγίσματα) είναι ένα κράμα του υδραργύρου με άλλα μέταλλα και χρησιμοποιείται ως υλικό για  εμφράξεις εδώ και πολλές δεκαετίες.

Την τελευταία εικοσαετία, άρχισε να αναπτύσσεται ένας έντονος προβληματισμός σχετικά με την επικινδυνότητα του αμαλγάματος και συγκεκριμένα του περιεχομένου υδραργύρου.

Όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες έρχονται να θέσουν υπό ισχυρή αμφισβήτηση την ασφάλεια του υλικού για τον ασθενή.

Ο υδράργυρος και οι ενώσεις του θεωρούνται εξαιρετικά τοξικές για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. Η τοξικότητα του Υδραργύρου για τον οργανισμό έχει τεκμηριωθεί αρκετά καλά.  Η έκθεση του οργανισμού στον υδράργυρο μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα, τα νεφρά, την ανάπτυξη του εμβρύου κλπ. Έχουν αναφερθεί διαταραχές του νευρικού συστήματος όπως οξυθυμία,  προβλήματα όρασης ή ακοής, απότομες μεταβολές στη διάθεση, απώλεια μνήμης  κ.α. οι οποίες υποστηρίζεται ότι συνδέονται με την έκθεση σε ατμό υδραργύρου. Η έκθεση σε υψηλές δόσεις μπορεί επίσης να προκαλέσει οξύ θωρακικό πόνο, δύσπνοια, πνευμονικό οίδημα και να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο. Τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου στην κυκλοφορία του αίματος των αγέννητων µωρών και των μικρών παιδιών μπορούν να βλάψουν το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα.

Ο υδράργυρος είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στο περιβάλλον, όπου μπορεί να μετασχηματιστεί σε μεθυλοϋδράργυρο, δηλαδή στην πλέον τοξική μορφή του. Ο μεθυλοϋδράργυρος διαπερνά εύκολα τον πλακούντα και το αιματοεγκεφαλικό φραγμό , με αποτέλεσμα να εμπνέει ιδιαίτερες ανησυχίες η έκθεση σ’ αυτόν των εγκύων γυναικών και των παιδιών.

Η χρόνια δηλητηρίαση συμβαίνει όταν η έκθεση στη μόλυνση διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, µέσα από τη διαδικασία σταδιακής  απορρόφησης μικρών ποσοτήτων σε βάθος χρόνου. Η μακροπρόθεσμη έκθεση σε ανόργανο υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα από όλα τα συστήματα του οργανισμού.

Παράλληλα, έχει αναδειχθεί  η περιβαλλοντική διάσταση του θέματος και είναι πλέον αναγκαία η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που εμπεριέχουν κατάλοιπα από αυτό το υλικό, όπως και των λυμάτων που συγκεντρώνονται από τις σιελαντλίες και τις χειρουργικές αναρροφήσεις.

Στον εξοπλισμό του Ιατρείου μας περιλαμβάνεται πιστοποιημένος διαχωριστής αμαλγάματος, που συγκρατεί τα τεμάχια του υλικού από παλιά μεταλλικά σφραγίσματα που αφαιρούμε εμποδίζοντας τη διαρροή υδραργύρου , προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον.

Στα πλαίσια της πρόληψης και προώθησης της στοματικής υγείας, χρησιμοποιούμε αποκλειστικά λευκά εμφρακτικά υλικά στις επανορθωτικές μας αποκαταστάσεις. Επίσης αναλαμβάνουμε την ασφαλή αφαίρεση παλαιών εμφράξεων αμαλγάματος και αντικατάστασή τους με σύνθετες ρητίνες.

Back to Top
Close Zoom
Δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ...